obnova gpp-a

Osječki vozni park bogatiji za 13 modernih autobusa

20.12.2022 u 15:10

Bionic
Reading

Osječki Gradski prijevoz putnika (GPP) završio je EU projekt nabave novih sedam niskopodnih i šest poluniskopodnih autobusa, ukupno vrijednih 32,3 milijuna kuna, izvijestila je u utorak Uprava tvrtke na završnoj konferenciji projekta

Direktor Dejan Rusmirović istaknuo je kako je riječ o značajnoj obnovi voznog parka, koji sada ima ukupno 45 vozila, dodavši kako je projekt s 82 posto iznosa sufinanciran sredstvima EU Kohezijskog fonda. Uvjeren je kako će se s novim autobusima, koji uz najsuvremeniju opremu imaju i olakšan pristup osobama s invaliditetom, značajno podići razina usluge za sve korisnike.

Izvijestio je kako je u tijeku postupak javnog savjetovanja za nabavu novih niskopodnih tramvaja, a u međuvremenu će tvrtka nastojati nabaviti miniautobuse, jer se na nekim linijama pokazalo da ih je moguće održavati i s takvim vozilima.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je kako je riječ o značajnom projektu za tvrtku, ali i za putnike, jer su novi autobusi sigurniji, udobniji za putnike i vozače te zadovoljavaju europske standarde smanjivanja onečišćenja okoliša.

Podsjetio je kako je u tijeku projekt modernizacije tramvajske infrastrukture u gradu, vrijedan 267 milijuna kuna, od čega se 200 milijuna sufinancira sredstvima EU fondova, a ostatak će se osigurati iz državnog i gradskog proračuna. Obnova 9,5 kilometara tramvajske pruge i 23 stajališta je priprema za dolazak novih niskopodnih tramvaja, a nadamo se da će to biti riješeno u iduće dvije godine, ovisno o trajanju postupaka javne nabave, istaknuo je gradonačelnik Radić.

  • +8
Navijači u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos