NAKNADE ZA NOVINARSKA PRAVA

Ured predsjednika koristi dampinški press clipping Hine

hina2602-desk

hina2602-desk

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matić

Ivica Grčar, presjednik Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), kaže da se u posao s press clippingom ubacila i državna agencija Hina. Nakon što su ih zatekli u nelegalnom obavljanju te djelatnosti, nagodili su se da će plaćati naknadu, no nakon toga Hina je svoje usluge prodavala nekim ministarstvima i Uredu predsjednika po dampinškim cijenama

'Zatekli smo ih u nelegalnom obavljanju te djelatnosti, a nakon provedenog nadzora, nagodili smo se da će Hina plaćati naknadu za obavljanje te djelatnosti', kazao je Grčar Poslovnom dnevniku

'Upravu Hine šokiralo je kako neka novinarska udruga može kontrolirati agenciju čija je djelatnost regulirana posebnim zakonom. No to ne znači da je Hina iznad zakona i da ne mora plaćati naknadu kao i svi drugi, ne može Hina biti nelojalna konkurencija privatnim agencijama. Oni koji vode Hinu misle da, ako su državna agencija, svi korisnici proračuna moraju kod njih naručivati monitoring medija', rekao je Grčar, napominjući da Hina paušalno naplaćuje 5.000 kuna u Uredu predsjednika bez obzira na broj press clipping agencija, neopterećena prihodom, jer će se u slučaju gubitka pokriti iz proračuna.

Ipak, Hina je na kraju pristala unatrag platiti cijelu naknadu i nedavno su s DNZAP-om zaključena dva ugovora, jedan o plaćanju naknade za monitoring medija, a drugi o tome da će Hina kao nakladnik sudjelovati u podjeli novca.

Poslovni podsjeća da je početkom ožujka DNZAP novinarima počeo preko ZAMP-a isplaćivati naknade od press clipping agencija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi