autorska prava

Njemački mediji nezadovoljni Googleovom ponudom za sadržaj

04.03.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Googleova ponuda naknade za medijski sadržaj može se smatrati pljuskom njemačkim medijima, poručila je njemačka udruga za medijska autorska prava Corint Media, signaliziravši nastavak bitke za vrijednost sadržaja koji Google objavljuje

Spor je izbio nakon prilagodbe njemačkog zakona o autorskim pravima digitalnom dobu u 2020. godini. Ažurirani zakon uključuje odredbu prema kojoj platforme medijskim kućama moraju plaćati za sadržaj koji objavljuju.

Njemačka udruga Corint Media, čiji su članovi, među ostalima, Axel Springer, WeltN24 i Rheinische Post Mediengruppe, predložila je Googleu da za korištenje medijskog sadržaja u ovoj godini plati 420 milijuna eura.

Google je udruzi poslao protuponudu, koje objedinjuje prava za izdavače tiska, priopćile su odvojeno obje strane u četvrtak.

Ponudili su 3,2 milijuna eura, tvrdi njemačka udruga, istaknuvši da je iznos daleko premalen i da se može smatrati "pljuskom novinarima u Njemačkoj".

Google je pak Corintove zahtjeve nazvao "pretjeranim", a na upit agencije dpa nije potvrdio vrijednost navedenu u protuponudi.

Naglasili su da su s više od 20 njemačkih izdavača već sklopili pojedinačne ugovore, dodavši da su „i dalje otvoreni za pregovore“.