prognoze analitičara

Unicredit: Banke u srednjoj i istočnoj Europi čekaju dvije dobre godine

10.05.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Ekonomsko okruženje u srednjoj i istočnoj Europi ostat će pozitivno, prognozira Unicredit, vlasnik Zagrebačke banke. Očekuje se da će u 2017. sve države regije prvi put nakon krize 2008.-2009. iskazati pozitivni rast BDP-a. Mnoge od njih pritom će zabilježiti solidne stope rasta od tri posto ili više

To je jedan od glavnih zaključaka nedavne studije 'Izgledi za bankarski sektor u SIE: regija SIE - pravo mjesto' koju je izradio UniCreditov Odjel za strateška i korporativna istraživanja. Studija je objavljena povodom Godišnje skupštine i poslovnog foruma EBRD-a 2017. koji se održava u Nicosiji na Cipru od 9. do 11. svibnja. 

Kao odraz šireg povoljnog makroekonomskog okruženja, bankarski sektor u regiji bio je profitabilan u 2016. u svim državama prvi put nakon krize 2008.-2009., pri čemu je srednja i istočna Europa u cjelini ostvarila bolje rezultate nego zapadna Europa, iako unutar regije postoje razlike u profitabilnosti.  Rješavaju se neki od starih problema, što bankarski sektor u regiji postavlja na čvršće temelje. Uočavaju se tri pozitivna obrasca: održiviji model financiranja; niži udio kredita u stranim valutama u kreditima stanovništvu u državama; nastavak poboljšanja kvalitete imovine.

‘Srednja i istočna Europa i ostaje zanimljivo mjesto za poslovanje. Stope rasta BDP-a pokazuju dobru dinamiku, a profitabilnost bankarskog sektora i dalje je atraktivna. UniCreditov položaj snažne paneuropske komercijalne banke s vodećim tržišnim udjelima u srednjoj i istočnoj Europi znači da smo dobro pozicionirani za održivi organski rast u regiji, koja ostaje pokretačem rasta za grupu’, rekao je Carlo Vivaldi, direktor UniCreditova Odjela za srednju i istočnu Europu.

‘Nedavni događaji, posebno u bankarskom sektoru, predstavljaju dobru osnovu za relativno pozitivne izglede. Očekuje se da će u sljedeće dvije godine (2017.-2018.) gotovo sve države zabilježiti rast kreditiranja, pri čemu će one koje su do sada zaostajale dostići ostale. Očekuje se daljnji pad omjera loših kredita, a profitabilnost bi trebala ostati iznad razina koje se bilježe u zapadnoj Europi’, objašnjava Mauro Giorgio Marrano, koordinator za srednju i istočnu Europu u UniCreditovom Odjelu strateških i korporativnih istraživanja.

Što se inovacija tiče, očekuje se da će digitalno bankarstvo igrati važnu ulogu u regiji. Većina država srednje i istočne Europe ima relativno visoke stope digitalizacije. Iako su one i dalje niže nego u većini naprednih zemalja EU, primjetan je napredak. Regija je stoga dobro mjesto za razvoj inovativnijih načina pružanja bankarskih usluga.