PRORAČUNSKA RUPA

Unatoč povećanju stope ubrano 10% manje PDV-a

plaćanje kasa

plaćanje kasa

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Prihod od PDV-a u listopadu je pao prvi put nakon kriznog povećanja porezne stope na 23 posto, otkrivajući nakon završetka turističke sezone posljedice drastična pada potrošnje

Ukupni prihodi proračuna u prvih su deset mjeseci prošle godine pali u odnosu na prethodnu godinu 7,15 posto, na 90,68 milijardi kuna, pokazuju posljednji objavljeni podaci Ministarstva financija. Ukupni su pak rashodi unatoč svim mjerama štednje povećani 4,6 posto, na 98,53 milijarde kuna. Desetomjesečni deficit iznosio je tako 7,86 milijardi kuna, u usporedbi sa suficitom 3,46 milijardi kuna u istom razdoblju prošle godine. Ipak, deficit se u listopadu smanjio u odnosu na prvih devet mjeseci, kada je premašio 8,1 milijardu kuna.

Najveća stavka u proračunskim prihodima – PDV - podbacila je 13,2 posto ili za 5,2 milijarde kuna te je 10 mjeseci prikupljeno 30,5 milijardi kuna. Na mjesečnoj razini čak ni krizno povećanje PDV-a nije uspjelo podići tu stavku - poreza na dodanu vrijednost u listopadu je ubrano čitavih deset posto manje (3,39 milijardi kuna) nego u istom mjesecu prethodne godine.

Naime, dok su kolovoz i rujan bilježili rast prihoda od PDV-a zahvaljujući solidnom turističkom prometu, deseti je mjesec otkrio posljedice drastičnoga pada potrošnje.
Kriznog je poreza u listopadu pak ubrano oko 200 milijuna kuna (točan iznos nije dostupan).

Za 2010. planiran je deficit od 9,33 milijarde kuna, uz rashode u iznosu 120,54 milijarde kuna i prihode od 111,21 milijardu kuna. Podsjetimo, ministar financija Ivan Šuker nedavno je najavio da će prihodi državnog proračuna u 2009. godini biti ostvareni između 99,0 i 99,5 posto planiranog, a rashodi će biti na oko 99,7 posto planiranih.

Međutim nejasno je ostalo je li ministar Šuker uračunao i troškove iz 2009. čija je isplata odgođena za 2010., primjerice 210 milijuna kuna poticaja za stambenu štednju i 65 milijuna za štednju u dobrovoljnim mirovinskim fondovima čija je isplata odgođena za ovu godinu.

U prvih je deset mjeseci ukupno zaduživanje dosegnulo 10,6 milijardi kuna (u što dakle još nije uračunata 1,5 milijardi dolara vrijedna emisija obveznica iz studenoga), dok je u istom razdoblju lani zaduženost središnje države smanjena za 972,7 milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi