Boris cerovac:

'Uljaniku treba odluka Vlade i 50 milijuna eura garancija za nastavak rada. Plenković to može napraviti već sutra'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 22.01.2020 17:27
  • Objavljeno 22.01.2020 u 17:27
Brodogradilište Uljanik

Brodogradilište Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

Vjerovnici Uljanika u srijedu su odlučili - brodogradilište s dugovima od gotovo pet milijardi kuna i imovinom od samo 1,75 milijardi kuna nema nikakve budućnosti. Nema šanse da se napravi stečajni plan, pa je 90 posto vjerovnika predložilo likvidaciju krovnog dioničkog društva. No niti to ne mora značiti konačan kraj brodogradnje u Puli, a novu šansu treba im omogućiti premijer Andrej Plenković

Stečajna upraviteljica Uljanika Marija Ružić izjavila je u srijedu za Hinu kako je predložila likvidaciju te tvrtke zato što to proizlazi iz odnosa imovine i obveza te odredbi Stečajnog zakona.

'Taj zakon kaže da se, ako nema uvjeta za izradu stečajnog plana, a pokazalo se da u slučaju Uljanika d.d. nema te mogućnosti, nalaže da se ide u likvidaciju', rekla je Ružić nakon održane skupštine vjerovnika na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Član Vjerovničkog vijeća Samir Hadžić kazao je kako je plan bio da sva bivša društva Uljanik grupe, a ujedno Uljanik d.d., koji je bio krovno društvo grupacije, idu u likvidaciju i da će se paralelno s time donijeti odluka Vlade da se djelatnost brodogradnje u Puli nastavlja kroz tvrtku Uljanik brodogradnja 1856.

'Moguće je da će se to obaviti u godinu dana, a moguće je da će se protegnuti duži vremenski period. Okvir za poslovni plan je napravljen i pretpostavka je da bi iza njegove izrade trebali stati vjerovnici, a dominantni vjerovnik Uljanika d.d. je država', poručila je pak stečajna upraviteljica Ružić.

Razgovarali smo s Borisom Cerovcom, šefom Jadranskog sindikata, a koji nam priznaje da je odluka o likvidaciji bila očekivana:

Boris Cerovac

Boris Cerovac

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic

'Nije dobro to što nije donesena odluka o osnivanju novog društva koje bi nastavilo s radom. Na to društvo prebacili bi se svi zaposlenici, uz opremu i dizalice, i nastavila bi se proizvodnja stočarskog broda koji je sada na navozu', rekao je za tportal Cerovac.

'Sada je na potezu Vlada, a već sutra na sjednici imaju priliku donijeti odluku o osnivanju novog društva kojem bi trebale i garancije od 50 milijuna eura kako bi se dovršio spomenuti brod. Sve dakle ovisi o političkoj volji, pa se nadamo najboljem ishodu', rekao je Cerovac.

Uljanik

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Kaže nam da je odlukom o likvidaciji ugroženo 200 radnih mjesta, što je katastrofa za pulski kraj jer ljudi već masovno odlaze u inozemstvo, a u gradu se zatvaraju trgovine i obrti, zbog čega će u konačnici nastradati i državni proračun. Na kraju priče Cerovac se obrecnuo na lokalne političare, koje nije imenovao, ali je jasno da je mislio na gradonačelnika Pule Borisa Miletića i župana Valtera Flegu.

'Želio bih da se za nastavak proizvodnje više zalažu i lokalni političari', a koji su prema Cerovčevim riječima - 'utihnuli'. 'Naši kolege iz sindikata su u kontaktu s premijerom i ministrom gospodarstva i zalažu se za nastavak proizvodnje, pa nam je žao što se lokalni političari ne zalažu više za Uljanik', zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!