TRŽIŠTE KAPITALA

Svi dionički indeksi u crvenom, gubitnik dana Uljanik ploviba

tportal

Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U utorak je na hrvatskom tržištu kapitala prevladalo loše raspoloženje te su dionički indeksi izgubili na vrijednosti, uz relativno slabu likvidnost

Glavni indeks Zagrebačke burze CROBEX je u utorak veći dio dana proveo u crvenom teritoriju te je zaključio s minusom većim od jedan posto. Vrijednost mu se smanjila za 1,04 posto na 1.978,69 bodova, što je njegov treći minus u zadnja četiri trgovanja te njegova najslabija izvedba u zadnjih mjesec dana.

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je oslabio za 0,54 posto, a gubitke su pretrpjeli i svi sektorski indeksi, ponajviše CROBEXindustrija, gotovo tri posto.

Trgovanje se odvijalo u nešto sporijem ritmu nego prethodnih dana te je ostvareni promet pao na nešto više od sedam milijuna kuna, a samo jedno izdanje je uknjižilo milijunski promet. Bile su to dionice Kraša s 1,04 milijuna kuna prometa, koje su i nakon očitovanja uprave kompanije o objavljenoj ponudi za preuzimanje zaključile bez promjene cijene na 1.050,00 kuna.

Aktivno se trgovalo i dionicama Valamar Riviere koje su imale promet od 885 tisuća kuna, uz blagi pad cijene za 0,27 posto na 37,60 kuna, te povlaštenim dionicama Adrisa u iznosu od 756 tisuća kuna, koje su zaključile bez pomaka na 500,00 kuna.

Među aktivnijim izdanjima su prevladala negativna kretanja. Predvodili su ih dionice Atlantske plovidbe s padom od 6,67 posto, zatim Đuro Đaković Grupa s gubitkom od pet posto te Imperial Riviera s minusom od 4,76 posto.

Pritisak na indekse su stvarali i gubici pojedinih blue chip izdanja, kao što su Končar elektroindustrija i Atlantic Grupa, koje su pojeftinile za 3,88 posto, odnosno 1,49 posto.

Dionice HPB-a su imale najbolju izvedbu među likvidnijim izdanjima s dobitkom od 3,45 posto na 600,00 kuna, uz promet od gotovo pola milijuna kuna.

Dobitnik dana: Uljanik +13,40% 1,10 kn

Gubitnik dana: Alpha Adriatic -15,88% 28,60 kn

CROBEX: -1,04% 1.978,69 bodova

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!