PLAN RESTRUKTURIRANJA PUN JE RUPA

Uljanik sve bliže provaliji, idući tjedan novi sudbonosni sastanak s Vladom

21.09.2018 u 15:07

Bionic
Reading

Još se ne nazire rješenje agonije pulskog Uljanika i riječkog 3. maja. U petak je održan sastanak Uprave Uljanik grupe s članovima Nadzornog odbora, predstavnicima sindikata i malih dioničara. Prezentiran im je dio plana restrukturiranja koji je Uprava poslala na odobrenje Europskoj komisiji. Idući tjedan trebao bi se održati novi sastanak s Vladom, nakon kojeg će, nadaju se radnici, biti jasnija daljnja sudbina brodogradilišta

Na sastanku s Upravom bio je i Samir Hadžić, član Stožera za obranu brodogradnje Uljanika.

'Prezentiran nam je dio tog famoznog plana restrukturiranja. Uprava je objasnila sve probleme koje imaju u komunikaciji s Vladom i Europskom komisijom. Puno se očekuje od novog sastanka s Vladom koji bi trebao biti idući tjedan. Tad bismo konačno trebali znati što će se dogoditi. Stečaj je sve bliži i izgledniji. Ali niti jedna od zainteresiranih strana ga ne želi', rekao je za tportal Hadžić.

Europska komisija vratila je plan restrukturiranja na doradu. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Bruxelles je postavio ukupno više od 70 pitanja na koja očekuje odgovore u roku od 30 dana.

Komisija je odmah na početku svog dokumenta navela da 'prijedlog programa restrukturiranja (PR) nije sukladan sa Smjernicama za spašavanje i restrukturiranje'.

Zatim se upozorava kako je Uljanik već 2014. ispunio jedan od dva preduvjeta da ga se proglasi tvrtkom u poteškoćama, a to su omjer duga i imovine iznad 7,5 i omjer operativne dobiti (EBITDA) i kamata na dug ispod jedan.

Drugi preduvjet jest taj da se takav negativan rezultat pojavi dvije godine uzastopno, a kako se to dogodilo ne samo 2015., nego i svih sljedećih godina do danas, Uljanik Brodogradnja se već 2016. mogla prijaviti za program restrukturiranja.

Ništa od toga nije napravljeno.

Hadžić kaže kako je reakcija Europske komisije bila očekivana.

'Gledajte, taj plan ne odskače previše od sličnih takvih dokumenata. Samo što je ovaj u fokusu javnosti pa se skače na svaku primjedbu. Mi radnici se ne slažemo u onom dijelu gdje se govori kako će strateški partner dio brodogradilišta pretvoriti u hotele. To bi bio kraj škvera', istaknuo je Hadžić.

Dodaje kako će Stožer za obranu brodogradnje i radnici koji ga podržavaju učiniti sve da do stečaja ne dođe.

Zaposlenici Uljanika nadaju se kako će Vlada pronaći novog investitora i zbog toga ih raduje izjava ministra gospodarstva Darka Horvata kako su uspostavljeni neformalni kontakti s investitorima zainteresiranim za kupnju brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Uljanik Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

U Uljaniku se, ističe Hadžić, za razliku od 3. maja, brodovi i dalje grade.

'Za razliku od Rijeke, mi smo uspjeli postići dogovor s brodovlasnicima i oni direktno plaćaju materijal. Tako smo uspjeli zaobići blokadu računa. Radi se punom parom, ali nam ljudi odlaze zbog nesigurne budućnosti', izjavio je Hadžić.

Plan restrukturiranja Uljanik grupe u potpunosti je izradila njezina Uprava, a Vlada ga je formalno komunicirala s Europskom komisijom, rekao je u petak novinarima u Saboru ministar financija Zdravko Marić.

  • +25
Nasukani brod u Uljaniku Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Na pitanje je li najizgledniji ishod krize u Uljaniku stečaj, Marić je odgovorio da u tom smislu nema ništa novoga reći u odnosu na prošlotjednu sjednicu Vlade i da u ovom trenutku ne bi procjenjivao koji je razvoj događaja najizgledniji.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković prošli tjedan je rekao da su pred Uljanikom tri moguća scenarija: insolvencijski postupak, plan restrukturiranja prihvatljiv Europskoj komisiji i Vladi te ulazak nekog drugog strateškog partnera.

Marić je rekao da su određena državna jamstva za Uljanik već protestirana te da se razgovara s bankama i naručiteljima brodova. Riječ je, kako je rekao, o činidbenim avansnim jamstvima za gradnju brodova te čistim financijskim jamstvima za kredite kod komercijalnih banaka.

  • +26
Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL