slavenski paradoks

Ukrajina želi postati svjetska kriptomeka, a ozbiljan društveni problem postao im je najveći adut

16.11.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Brojne države u svoje strateške planove posljednjih mjeseci uvrstile su razvijanje kriptoindustrije. U utrci su Poljska, Litva, Estonija, Malta, Meksiko, Tajland i Vijetnam. Čini se da tehnološki poduzetnici pritom preferiraju Ukrajinu, a i sami Ukrajinci skloni su kriptovalutama

Ukrajinci su među najaktivnijim korisnicima kriptovaluta na svijetu - na četvrtom su mjestu prema indeksu koji je sastavio Chainalysis, iza Vijetnama, Indije i Pakistana. Količina transakcija kriptovalutama svaki dan, vrijedna oko 150 milijuna dolara, premašuje volumen međubankarskih transakcija, piše The New York Times.

Stanovnicima zapravo nedostaju bolje mogućnosti. Banke u Ukrajini toliko su pasivne da slanje ili primanje čak i malih iznosa novca iz druge zemlje uključuje brojne prepreke. Sama zemlja pretrpjela je previše skandala da bi se mogao očekivati velik priljev međunarodnih investicijskih banaka.

Vlada se nada da će pokopati svoju lošu reputaciju uz pomoć kriptovaluta. Prvi korak u ovoj ambicioznoj kampanji bili su legalizacija i reguliranje bitcoina.

Konkurencija je oštra, pa i među ukrajinskim susjedima. Poljska nudi porezne olakšice i financijsku potporu kako bi privukla tehnološke profesionalce. U utrci su i Litva, Estonija, Malta, Meksiko, Tajland i Vijetnam.

Za Ukrajinu poanta nisu samo nova radna mjesta i prihodi od dodanog poreza. Desetljećima okaljana financijskim skandalima i pogođena sukobima oligarha, Ukrajina je danas druga najsiromašnija nacija u Europi. Snažnim ulaskom u digitalno dominantan financijski sustav i kulturu – internetske putovnice već su uvedene – ukrajinski čelnici nadaju se ponovnom masovnom postavljanju, onom koje će zasjeniti dugotrajan narativ o kaosu i korupciji koji karakteriziraju zemlju od njezine neovisnosti 1991. godine.

Problem je u tome što mnogi ovdašnji tehnološki poduzetnici kažu da im se sustav sviđa baš takav kakav jest, a posebno im se sviđaju njegove mane. Što dovodi do paradoksa u središtu ukrajinskog pokušaja reinvencije. Zemlja gura svjetlost i legitimitet skupini poduzetnika, a oni često preferiraju mrak i status kvaziodmetnika.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji, državi koja također želi postati globalni centar za kriptovalute Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Ukrajina je već namamila neke Amerikance i Britance u kriptoindustriju, a oni nisu došli zato što preferiraju vladavinu prava. Upravo suprotno.

Status quo za neke je još uvijek privlačan.

'Sviđa mi se to što ovdje caruje korupcija', rekao je jedan kriptopoduzetnik porijeklom iz New Jerseyja.

'Ovdje možemo igrati igru koju igra samo elita u SAD-u', zaključio je.