spas brodotrogira

Ukazao se Danko Končar, tvrdi da je dogovorio poslove od 120 milijuna eura

10.05.2023 u 14:58

Bionic
Reading

Nakon duge stanke i gotovo pa 'eutanazije' škvera, u Trogiru se pojavio Danko Končar, vlasnik, član Uprave i jedan od dvojice direktora tvrtke Brodotrogir cruise, kako bi u srijedu u gradskoj vijećnici potpisao ugovor o gradnji jahte-jedrilice duge 40 metara za švicarskog naručitelja, piše Slobodna Dalmacija

Riječ je o takozvanoj 'Yankee' klasi čiji je oblik identičan onima na kojima se održavao jedriličarski 'America`s Cup', najpoznatije i najstarije sportsko natjecanje u svijetu, s tradicijom od 1851. godine.

'Naručitelj je isti s kojim smo u veljači potpisali ugovor za projekt 'Vella', gradnju 130 metara duge jahte s helidromom, vrijedne više od 100 milijuna eura. Vrijednost oba sada ugovorena broda u startu iznosi 20 milijuna eura, ali taj iznos će višestruko rasti', ustvrdio je Mateo Tramontana, uz Končara jedan od dvojice direktora 'Brodotrogir cruisea'.

'Naše brodogradilište zajedno sa svojim partnerima, eminentnim stručnjacima iz Splita, Rijeke i Engleske razvija i gradi projekt koji će se stopostotno odraditi u Brodotrogiru. Sve poslove, u koje su, među ostalim, uključeni izrada čeličnog trupa, aluminijskog nadgrađa, mehaničarski poslovi, elektro-zavarivanje, ukratko brodograđevni dio, u cijelosti će se obaviti u Trogiru, a ono što nismo u stanju naručit će se od etabliranih svjetskih proizvođača', kazao je Tramontana, piše Slobodna Dalmacija.

Sve je spremno da u lipnju počne gradnja projekta 'Vella' koji bi trebao biti okončan za dvije i pol godine. Novougovorena jahta-jedrilica trebala bi biti završena nešto prije.

Brodotrogir cruise ima 150 zaposlenih brodograditelja i inženjera, kako je ustvrdio jedan od čelnika.

'Zaposlit ćemo ih još pedesetak te isto toliko kooperanata. To je broj ljudi koji će biti dostatan da se projekti ostvare', dodao je Tramontana.

  • +18
Danko Končar Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

U trogirskom škveru trenutačno su u izgradnji dva servisna broda, pojedinačne dužine 24 metra, kao i dva dvotrupca, duga po 15 metara. U opciji su još po jedan brod iz obje kategorije, a projekt će premašiti 30 milijuna eura.

'Pri kraju su radovi na komercijalnoj jahti za 12 putnika. Još dvije su ugovorene, pojedinačne dužine veće od 50 metara dužine. Ta gradnja trebala bi uskoro započeti', naglašeno je iz tvrtke.

Brodotrogir, prema Končarovim riječima, ima osiguran posao za iduće dvije godine, a u međuvremenu će se knjiga narudžbi puniti novim ugovorima.

'Izgradnja 130-metarske luksuzne jahte s helidromom i 24 metarske jahte-jedrilice, svakako je najveći i najskuplji projekt Brodotrogir cruisea koji će brodogradilištu zasigurno otvoriti sjajnu perspektivu i za druge slične projekte', kazao je vlasnik koji je škver 2013. godine, kada je ondje, kako je zaključio, zatekao dosta loše stanje.