prozivaju banske dvore

Udruga Glas poduzetnika: 'Što se radi, Vlado? Zar su već počeli godišnji odmori?'

12.05.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak je, komentirajući natječaje koji se otvaraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), poručila kako je krajnje vrijeme da država i institucije prestanu s odugovlačenjem i neefikasnošću te da se dovedu u red Vlada, ministarstva, uprave i različiti sektori

"Reforme i mjere koje se nalaze u dokumentu moraju se izvršiti kako bi se potaknuo razvoj hrvatskog gospodarstva", navodi se u priopćenju Udruge te podsjeća da se u srpnju 2021. Vlada hvalila kako smo među zemljama kojima je odobren najbogatiji paket pomoći i najavljivala da se svi (od javnog sektora do poduzetnika) pripreme na natječaje koji će s objavljivanjem krenuti odmah na jesen.

Za UGP je najveći problem u tome što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavilo da će krajem prošle godine biti objavljen plan natječaja iz NPOO-a za buduće razdoblje. "Osim što se to nije dogodilo, odjednom to nitko više ni ne spominje, niti se zna koji će se natječaji uopće objavljivati, a pogotovo se ne zna koji će biti namijenjeni poduzetnicima. Također, problem je i sustav prijave u NPOO. Umjesto da se iskoristio postojeći sustav eFondovi, ministarstvo je odlučilo ipak napraviti potpuno nov sustav, a na kojemu je radila FINA. Taj sustav trenutno je pun grešaka koje se svakodnevno pokušavaju riješiti", ističu iz UGP-a. 

Smatraju i da će najveći test taj sustav imati kod prvih poduzetničkih prijava komercijalizacija inovacija, 20. svibnja, iako je, upozoravaju, "velika šansa da će se taj rok, kao i uvijek do sada, prolongirati, a većina poznavatelja predviđa potpuni fijasko s prijavama na taj natječaj".

Razloge tomu u UGP-u vide prije svega u lošem sustavu prijave, nedostatku jasnih uputa za prijavitelje, prijavi po modelu "najbrži prst", velikom broju prijava te neistraženom tržištu. 

Upozoravaju i da poziv nije objavljen na portalu eSavjetovanje, što bi omogućilo analizu i pravovremenu pripremu projekta te samu analizu potreba tržišta. "Umjesto toga, poziv je objavljen bez duže najave i s nejasnim kriterijima, što će utjecati na lošu kvalitetu prijava koje su u suštini dobre, ali nisu usklađene s nejasnim kriterijima. Slično će, možemo samo pretpostaviti, biti i s ostalim natječajima", smatraju u Udruzi. 

Ističu da nejasno i nepravovremeno definiranje rokova i uvjeta stvara probleme poduzetnicima već i u fazi pripreme samog projekta za prijavu.

"Kod većine natječaja prijavitelj mora dokazati da je prikupio svu potrebnu tehničku dokumentaciju i zatvoriti financijsku konstrukciju ulaganja. To zahtijeva vrijeme i pomno planiranje investicija, što je nemoguće u trenutku kada nema niti najava poziva niti detaljnih uputa o prihvatljivosti projekata i prijavitelja. Tako poduzetnik ne može planirati ulaganja, pripremati tehničku dokumentaciju na vrijeme i pametno voditi poslovanje", smatraju u Udruzi i poručuju da  bi NPOO  trebao biti oslobođen bilo kakvih političkih utjecaja kako bi njegova namjena imala zadovoljavajuće rezultate.

UGP upozorava i da ni nakon više od dvije godine od potresa nema obnove u Zagrebu, nakon godinu i pol dana nema obnove u Petrinji, Sisku i okolici, te nema nikakvog pravog plana za pokretanje poslovanja na navedenim područjima.

"UGP, ali i mnogi drugi pojedinci i udruge, sam je obnovio tri kuće za tri obitelji i pokrenuo Centar Novog Života koji zapošljava preko 100 zaposlenih u Petrinji, istina, s Gradom i Vladom RH, a da su se poslušali prijedlozi UGP-a obnova bi bila već gotova, a mnoge nove tvrtke zbog poreznih olakšica koje smo predlagali Vladi, bile bi registrirane i zapošljavale. Također, napominjem da nakon više od godine dana bespovratna sredstva iz EU-a idu na kapaljku, mahom u infrastrukturu kratkoročnog karaktera, bez ikakve dodatne vrijednosti, bez ikakvih jasnih planova", upozorava uz ostalo u priopćenju predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.