BANKE NA MUKAMA

Udruga Franak: Mjesečne rate će pasti za oko 20 posto

18.05.2013 u 16:39

Bionic
Reading

Udruga Franak pozdravila je Nacrt prijedloga zakona o potrošačkom kreditiranju oko kojeg je otvorena javna rasprava. Nakon što je ministar financija Slavko Linić najavio kako bi Zakonom bilo regulirano da se, ako kod kredita u stranim valutama dođe do deprecijacije 20 posto, odnosno većih tečajnih razlika, kamatne stope vrate na početak, Goran Aleksić iz Udruge Franak kaže - to je dobar početak

'U svim kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak, koji jesu aprecirali više od 20 posto, kamata će se morati odrediti na temelju početnih parametara, znači na temelju nekakvog početnog promjenjivog parametra, a to je libor, morat će se odrediti fiksna marža. Prema našim procjenama će, u skladu s time, prema našim procjenama svi anuiteti pasti za oko 20 posto', rekao je Aleksić.

Tako bi se kamatne stope kredita u švicarcima mogle vratiti na razinu od četiri do šest posto. Aleksić smatra kako bi se Zakon mogao i doraditi.

'Moglo bi se ovo ograničenje stambenih kredita vezati uz prosječnu kamatu u Europskoj uniji, a ne u Hrvatskoj. Nema razloga da kamate u Hrvatskoj budu veće nego u Uniji jer stambeni krediti nemaju nikakve veze s podizanjem nekog novca vani jer se svi ti krediti financiraju depozitima hrvatskih građana. Prema tome, nema potrebe da tu ulaze nekakvi elementi koji nemaju veze sa stvarnošću'.

Za visoke kamate kriv je HNB koji je bankama dopustio da se tako ponašaju, poručio je na kraju Aleksić.

'Banke već 10 godina krše Zakon o obveznim odnosima i ugovaraju odredbe u ugovorima o kreditu na način da samovoljno podižu kamate. To je nezakonito, nedopušteno i zbog toga će banke u doglednoj budućnosti imati na tisuće sudskih sporova gdje će morati isplatiti nepravedno i nezakonito naplaćenu kamatu na temelju povećanja koje se temelji na njihovim jednostranim odlukama', zaključio je Aleksić.