turbulentna vremena

Uber na prekretnici: U ovom kvartalu dogodit će se nešto nezapamćeno

22.09.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Uber je već čitavo desetljeće brzorastuća kompanija, no dosad se nikako nije uspio "sastati" s profitom koji bi potjecao iz samog poslovanja

To bi se, kako se čini, moglo dogoditi u aktualnom kvartalu, mjesecima prije nego što je ranije predviđano.

Uber predviđa da bi, isključujući kamate, poreze, amortizaciju i druge troškove, mogao biti ostvaren rezultat između gubitka od 25 milijuna dolara i dobiti od 25 milijuna dolara za tromjesečje koje završava 30. rujna.

Ranije je u tekućem tromjesečju očekivao gubitak ispod 100 milijuna dolara.

Uber je također u utorak rekao da očekuje prilagođenu dobit u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju.

Dionice Ubera skočile su u utorak za 11,5 posto na 44,36 dolara, čime je izbrisano nešto od ovogodišnjeg pada. Uberove dionice ove godine do zatvaranja u utorak pale su 13 posto.

Uberovo otkriće dolazi nakon što je Lyft Inc. u istom ovogodišnjem drugom tromjesečju objavio dobit, a rival u isporuci hrane Door Dash Inc. nadmašio je prošlog tjedna tržišnu kapitalizaciju ovog diva.

  • +13
Njujorška burza, pad dionica Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Uber i Lyft odavno su pod pritiskom da nakon godina gubitaka napokon ostvare dobit. Jednokratni dobici od određenih ulaganja i prodaje su doveli do toga da je Uber u prošlosti rijetko znao ostvariti neto dobit. No, Uber i Lyft tek trebaju ostvariti neto dobit na temelju svog poslovanja i dosad nisu prognozirali kada bi to mogli ostvariti.

Uberov posao dostave hrane, iako kapitalno intenzivan, bio je svijetla točka tijekom pandemije. Uber Eats premašio je svoje rezervacije vožnji tijekom pandemije, a tvrtka je smanjila gubitke ove jedinice u prošloj godini.