slobodni pad

Velika rasprodaja dionica Ubera, doznajte zašto

29.07.2021 u 10:57

Bionic
Reading

Uberove dionice posljednjih su dana na meti rasprodaje nakon što je jedan od njegovih najvećih dioničara SoftBank najavio prodaju dijela svog udjela

SoftBank prodaje otprilike jednu trećinu svog udjela u Uberu, dijelom radi pokrivanja gubitaka ulaganjem u kinesku tvrtku za prijevoz automobila Didi, rekla su dva izvora za CNBC. Planira se prodati 45 milijuna dionica, koje će biti zaključane na 30 dana.

Nakon izvješća, dionice Ubera pale su za 5 posto u trgovanju nakon radnog vremena.

Vrijednost Uberova udjela u Didiju prošli je tjedan opala za 2 milijarde dolara, budući da je Kina navodno planirala novčane i druge kazne protiv tvrtke usred šireg onemogućavanja kineskih tvrtki koje kotiraju na američkoj burzi.

SoftBank je ukupno izgubio oko 4 milijarde dolara na poziciji u Didiju. Također je pod pritiskom zbog pada vrijednosti Alibabe, neuspješnog IPO-a grupe Ant, te pauziranja planova za uvrštenje na ByteDance. Osim toga, Masayoshi Son Softbank sve se više igra na javnim tržištima sa svojom jedinicom SB Northstar.

Ova informacija dolazi tjedan dana nakon što su dionice Ubera blago porasle nakon što je transportna jedinica tvrtke objavila planove za preuzimanje tvrtke za isporuku softvera Transplace od TPG Capitala za oko 2,25 milijardi dolara.

SoftBank je u Uber uložio prije tri godine. U 2019. SoftBank Vision Fund uložio je dodatnih 333 milijuna dolara u Uber. Prema posljednjim raspoloživim podacima, SoftBank je bio među najvećim vlasnicima Ubera.

  • +2
Ovako Uber zamišlja zračne luke za svoje leteće taksije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boka Powell