Promotivna akcija

U srcu Budimpešte otvorena Hrvatska tržnica

23.05.2017 u 13:31

Bionic
Reading

Manifestacija "Hrvatska tržnica" otvorena je u utorak na jednoj od najljepših europskih tržnica - budimpeštanskoj Nagy Vásásrcsarnok, gdje će do četvrtka, 25. svibnja, 30-ak hrvatskih proizvođača prodavati i promovirati svoje proizvode, a turističke zajednice turističku ponudu Hrvatske

"Hrvatska tržnica" održava se u sklopu "Hrvatskih dana u Budimpešti", koje zajednički prvi put organiziraju ministarstva turizma te poljoprivrede, Hrvatska gospodarska komora (HGK), mađarsko predstavništvo Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Mađarskoj te mađarskim partnerima.

Svoje proizvode predstavlja 30-ak proizvođače iz Dalmacije, Slavonije, Istre i Kvarnera te središnje Hrvatske, a već prvog dana manifestacija je privukla pažnju brojnih stanovnika Budimpešte koji dolaze kupovati na tu tržnicu, ali i turista koji ju kao iznimnu povijesnu i očuvanu atrakciju u izvornom obliku (izgrađena je 1896.) gotovo obvezno posjećuju tijekom obilaska glavnog grada Mađarske. 

Tržnica je natkriveni prostor od oko deset tisuća metara četvornih gdje se na tri etaže nude isključivo domaći mađarski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, suveniri te hrana u manjim restoranima, a često 'ugosti' i strane proizvode na nekoliko dana pa je tako i s hrvatskim proizvodima, koji se prostavljaju i nude na štandovima po sredini njenog glavnog prolaza.

  • +8
Budimpešta Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGK

Iz Hrvatske su za tu priliku dopremljeni suhomesnati proizvodi, od kulena i pršuta do čvaraka i slanine, konzervirana riba i povrća, džemovi, sirevi, maslinova i bučina ulja, vina, likeri, med, začini, proizvodi od konoplje, itd.

Našle su se tu i svježe jagode iz Moslavine i okolice Zagreba, kojih je 500 kilograma za tu prigodu dopremila tvrtka Fragaria, ali ih zbog nesporazuma u organizaciji nije mogla prodavati nego ih je poklanjala i promovirala kao brend CroBerries.

Uz manje proizvođače s OPG-ova tu su primjerice i veći, poput Podravke, Iločkih podruma, Belja i drugi.

Turističke zajednice nekoliko županija - Zadarske, Šibensko-kninske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske, Istarske i Primorsko-goranske, te gradova - Zagreba, Dubrovnika i Biograda, na tržnici će svakodnevno predstavljati i turističku ponudu svojih krajeva. 

Tržnica Nagy Vásásrcsarnok u Budimpešti jedna je od najljepših u Europi Izvor: tportal.hr / Autor: Youtube

Manifestaciju je otvorio ministar turizma Gari Cappelli koji je kao njen cilj istaknuo promociju hrvatske izvorne kvalitetne hrane kao dijela turističke ponude, a za koju je zainteresirano i sve više mađarskih turista, što potvrđuju i visoki porasti njihovih dolazaka i noćenja u prva četiri mjeseca ove godine od 50 i više posto u odnosu na lani.

"Želimo se Mađarima u ovo predsezonsko vrijeme pokazati u najboljem svjetlu, pokazati da ih u Hrvatskoj, osim sunca i mora, čeka i bogatstvo hrane. Oni putuju više nego prije jer imaju i više novca, a ove ih godine očekujemo i više nego lani, odnosno porast njihovih noćenja s lanjskih 2,7 na oko 3 milijuna", rekao je Cappelli.

Naglasio je i da su Mađarska i Hrvatska prijateljske zemlje koje veže zajednička povijest i europska sadašnjost, dobre političke, ali i gospodarske veze, uz ostalo i u turizmu jer su Mađari, osim dolazaka i noćenja, u hrvatski turizam investirali 2,2 milijarde eura u zadnjih 15-ak godina.

O važnosti dobrih odnosa govorio je i mađarski državni ministar za kulturnu i znanstvenu diplomaciju Istvan Ijgyarto, koji je istaknuo i kako se međusobno možemo dodatno otkrivati i upoznavati samo ako se uzajamno posjećujemo.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je kako je na tržnici sve najbolje što Hrvatska ima od hrane te ocijenio da, iako je mađarska poljoprivreda sada konkurentnija od hrvatske, naša poljoprivreda napreduje. 

"Zadnji nekoliko godina povećavamo izvoz prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku, a smanjujemo uvoz. S obzirom na sve planove, vjerujemo da će hrvatska poljoprivreda doći i na višu razinu. Tržnica je prilika i za dodatni plasman naših proizvoda", istaknuo je Tolušić.

I potpredsjednik HGK Josip Zaher vjeruje da će manifestacija "Hrvatska tržnica" potaknuti plasman i prodaju naših proizvoda u Mađarskoj i šire. To je internacionalizacija hrvatskih proizvoda, koja se planira nastaviti i dalje po srednjeeuropskim zemljama, najavio je.