brzorastući segment

HGK otkrio što očekuju pustolovni turisti

18.05.2017 u 15:28

Bionic
Reading

Pustolovni turizam u svijetu je, ali i u Hrvatskoj, jedan od brže rastućih segmenta, u čemu je turistima važna sigurnost usluga jednako kao i cjelovit doživljaj te atraktivnost destinacije, poručili su u četvrtak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) u povodu dodjela potvrda o pohađanju programa osposobljavanja za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi

Te je potvrde HGK dodijelio u srijedu, 17. svibnja u pustolovnom parku Cadmos Village u Komajima.

Kako se prenosi u priopćenju, potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher tom je prigodom istaknuo kako trenutni zakonski propis ne definiraju obvezu certificiranja pustolovnih vodiča, iako se pustolovne aktivnosti nerijetko organiziraju na nepristupačnim terenima. Stoga su te potvrde i svojevrsno jamstvo da su vodiči i osobe koje su ih dobili stručni.

Zaher i direktorica Sektora za turizam HGK Leila Krešić-Jurić na dodjeli potvrda su uručili i priznanje pročelniku Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinku Prizmiću za rad na podizanju standarda sigurnosti u turizmu.

Prizmić je pritom istaknuo aktivnosti te službe u edukaciji i prevenciji, odnosno sprječavanju i izbjegavanju nesreća. 

Važnost toga je prepoznala i HGK te je u suradnji s HGSS-om ove godine provela niz edukacija diljem Hrvatske namijenjenih organizatorima turističkih sadržaja u prirodi, od kojih je posljednja bila dvodnevna edukacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 16. i 17. svibnja u pustolovnom parku Cadmos Village u Komajima, gdje se održala i dodjela potvrda.

Polaznici su u tome stekli korisna znanja o osnovama meteorologije, orijentacije i kartografije, o sigurnom vođenju na izlete i ture, tehnikama pružanja prve pomoći te načinu pozivanja u slučaju nesreće i opasnosti.

Takve radionice za osposobljavanje nositelja i organizatora turističkih sadržaja u prirodi HGK provodi još od 2004. godine. Od tada do 2016. to je osposobljavanja završilo ukupno 729 polaznika, a u ovogodišnjem je ciklusu edukacija u sedam gradova bilo više od 200 sudionika.