zahuktala se sezona

U Splitskoj zračnoj i trajektnoj luci ovog vikenda rekordnih 78.000 putnika

17.07.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Ovog se vikenda u splitskoj zračnoj i trajektnoj luci očekuje promet oko 78.000 putnika, što je najveći ovogodišnji promet tijekom vikenda u tim lukama

"Danas i sutra u splitsku će zračnu luku doletjeti 170 zrakoplova od kojih je 130 komercijalnih a 40 privatnih i oni će ostvariti promet oko 28.000 putnika što je najviše tijekom jednog vikenda u ovoj godini", rekao je za Hinu voditelj prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan.

Po njegovim riječima, splitska je zračan luka tijekom srpnja uspostavila zrakoplovni promet gotovo sa svim turističkim tržištima s kojim je bila zrakoplovnim prometom povezana prije pojave pandemije koronavirusa. Pojasnio je kako splitska zračna luka ima izravne zrakoplovne linije s 24 zemlje, a preko njih neizravno i s mnogim drugim zemljama.

"Primjetan je povećan broj dolazaka Amerikanca koji u Amsterdam presjedaju u zrakoplov koji tri puta dnevno leti na liniji Amsterdam-Split", rekao je Melvan. Tijekom lipnja ove godine je u splitskoj zračnoj luci ostvaren promet od 117.000 putnika što je, istaknuo je, najveći promet u lipnju u usporedbi sa svim zračnim lukama u Hrvatskoj. "A u prvoj polovici srpnja ostvarili smo promet već od 140.000 putnika, što je više nego tijekom cijelog lipnja", rekao je Melvan.

Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić je Hini rekla kakao se kroz splitsku trajektnu luku danas i sutra očekuje promet oko 50.000 putnika i 12.500 vozila, što je rekordan ovogodišnji vikend-promet u toj luci. Zbog pojačanog prometa danas je uvedena i jedna izvanredna trajektna linija Split - Supetar (Brač), a bude li potrebno, kazala je Ivulić, uvest će se još izvanrednih trajektnih linija koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima.

  • +53
Gužva i veliki broj turista, automobila i brodova u splitskoj luci Izvor: Cropix / Autor: Josko Supic / CROPIX

Taj promet ovog vikenda, objasnila je Ivelić,  dostiže 68 posto prometa u splitskoj trajektnoj luci ostvarenog sredinom srpnja 2019. godine prije izbijanja pandemije koronavirusa. "Među turistima najviše je Slovenaca Čeha, Poljak i Nijemaca", izvijestila je Ivulić dodavši kako je primjetan i znatan broj domaćih gostiju, a danas je u Split stiglo i 170 Talijana.

Potvrdila je kako se zbog povećanog promet danas u splitskoj trajektnoj luci stvaraju povremeno i prometne gužve. Koordinatorica Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Jelena Ivulić naglasila je kako se putnike tijekom plovidbe redovito poziva da se pridržavaju epidemioloških mjera.