SINDIKATI UPOZORAVAJU

'U školama će sutra vladati kaos'

28.11.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Željko Jovanović naložio je ravnateljima da sutra organiziraju nastavu bez obzira na najavljeni štrajk. Sindikalni čelnici, pak, pozvali su danas roditelje da ih podrže u njihovoj borbi i ne šalju djecu u školu

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić iznio je slučaj jedne osnovne škole u Rijeci gdje će svih 62 zaposlenika štrajkati, tako da ravnatelj neće biti u mogućnosti organizirati nastavu.

Ipak, naglasio je, u sindikatu su se dogovorili kako će sutra u svim osnovnim školama organizirati čuvanje djece, i to samo 'prvašića' čiji roditelji nemaju drugu mogućnost.

'Tamo gdje se za to pokaže potreba dva ili tri učitelja pričuvat će djecu na određeno vrijeme', rekao je Laktašić na današnjoj konferenciji za novinare.

SINDIKALNI RAZLOZI ZA ŠTRAJK

- otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora
- najava ukidanja dodataka na plaće
- zabrana zapošljavanja medicinskih sestara
- smanjenje izdvajanja za obrazovanje i znanost te sredstava za plaće u zdravstvu (600 milijuna kuna)
- plan da se u 2013. smanji udio izdvajanja za obrazovanje i znanost s 3,6 posto BDP-a na 3,2 posto (760 milijuna kuna)

Sindikalni čelnici zaprijetili su pozivanjem inspekcije rada ako ravnatelji, što im je naložilo Ministarstvo, pokušaju popisivati štrajkaše. Tvrde kako je to protivno Zakonu o radu.

Isto tako odbacili su kao neutemeljene najave kako će se djeci koja ne dođu u školu pisati neopravdani sati.

'Samo nastavnik može upisati neopravdani sat, teško je očekivati kako će ministar Jovanović voditi evidenciju izostanaka za sve učenike u Hrvatskoj', istaknuo je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Svu odgovornost za sigurnost djece koja dođu u školu snosit će ravnatelji, više puta su ponovili sindikalni čelnici koji očekuju kako će sutra u školama vladati poveći nered.

Zajedno s prosvjetarima štrajkat će i medicinske sestre i medicinski tehničari. Čelnica njihovog sindikata Anica Prašnik poručila je kako bez obzira na to niti jedan bolesnik neće ostati bez terapije i 'čaše vode'.

Otkrila je kako ju je nazvao ministar zdravstva Rajko Ostojić te je zamolio da za vrijeme štrajka ne dođe do 'incidentnih situacija', uz upozorenje kako se vrijeme provedeno u štrajku neće platiti.

'Incidenata nikad nije bilo niti će biti. Ministar se sad zabrinuo, a nismo ga zanimali prije štrajka. Medicinske sestre već godinama rade kao da su u štrajku i potplaćene. U sustavu nedostaje 12.000 sestara. Jedna sestra se brine o 30 bolesnika, a kontinuirano nam brane novo zapošljavanje', rekla je Prašnik.

Za očekivati je kako će sutra štrajkati više od 60.000 zaposlenih u zdravstvu, školstvu i znanosti. Sindikalni čelnici se nadaju i većem broju jer očekuju da će im se pridružiti i članovi ostalih sindikata, ali i oni koji nisu članovi niti jednog sindikata.

Dodatni motiv im je, kažu, dao sam ministar Jovanović svojim jučerašnjim priopćenjem kojim se, istakli su, 'narugao njihovom dostojanstvu'.