ruska škola

U Samari piramidama srama utjeruju dugove za komunalne usluge

06.10.2019 u 22:40

Bionic
Reading

Izvješće nacionalnog kanala TV Rusija 1 iz grada Samare zvuči kao šala komičara Sache Barona Cohena jer se komunalna tvrtka tog grada obračunava s dužnicima postavljajući im ispred kuća piramide s javnim upozorenjem da ne mogu pobjeći od dugova. Dok građani komentiraju da je riječ o siromasima koji nemaju dovoljno za kruh, iz RKS-a Samara poručuju da piramide srama postavljaju ispred lijepih kuća čiji vlasnici voze statusne automobile. Podmirivanje troškova režija i ondje govori o socijalnom statusu građana, društvenom jazu između bogatih i siromašnih te disciplini biznismena novog kova

Komunalna tvrtka RKS Samara u istoimenom ruskom gradu istovari ispred doma dužnika crno-žute betonske piramide teške tri tone s razglasom i laserom da ih osramote i prozovu zbog višemjesečnog nepodmirenja računa. Na jednoj strani strelica je uperena prema domu neplatiše, uz upozorenje 'Ovdje živi dužnik', a na drugoj je konkretna opomena tipa: 'Platite dug za opskrbu vodom: 54.723 rublja. Ne možete se sakriti od dugova.' U našoj valuti to iznosi 5700 kuna. Time upozoravaju susjede, prolaznike i kvart na neodgovornog građanina, dok dubok glas s ugrađenog razglasa svakih deset minuta izvikuje visinu duga, izvještava državna TV mreža Rusija 1.

Izvješće Rusije 1 iz Samare zvuči kao epizoda iz komedije Sache Barona Cohena, ali Samara je vrlo ozbiljan grad na Volgi. Malo veći od Zagreba, deveti po veličini u Ruskoj Federaciji i vodeći u europskom dijelu Rusije, grad ima široke avenije, nebodere i stambene četvrti poput Novog Zagreba, sjajnu podzemnu željeznicu, suvremenu zračnu luku i energičnu gradonačelnicu Elenu Lapuškinu. Industrijsko središte regije Volga među deset je najboljih ruskih gradova po visini nacionalnog dohotka i obimu industrijske proizvodnje, a poznat je po proizvodnji svemirskih lansirnih vozila, Državnom istraživačkom i proizvodnom svemirskom centru Progres, proizvodnji motora i kablova, automatizirane električne opreme, opreme za zračne luke...

Utoliko je čudnija odluka gradskih komunalaca o postavljanju piramida srama, no direktor RKS-a Samara, Vladimir Boriukov, na spomenutoj televizijskoj mreži objašnjava:

'Za one koji zanemaruju upozorenja i sudske pozive prisiljeni smo primijeniti ekstremne mjere. Kada susjedi doznaju da u blizini imaju dužnika, ni dužnicima nije svejedno.'

Ali dostaviti i postaviti betonska čudovišta ispred domova nemarnih klijenata nije nimalo jednostavno s obzirom na njihovu težinu, za što su potrebna ozbiljna teretna vozila, radnici i dosta novca da se izlije piramida u visini reporterke kanala Rusija 1 koja je s mjesta događaja izvještavala o akciji.

Piramide prestaju larmati noću i u određenim dijelovima dana šute zbog poštivanja zakona o gradskoj buci, ali komunalni inovatori i za to imaju odgovor: laserskim projekcijama noću osvjetljuju fasade dužnika s ispisom dugova.

'Ovo je sramota za komunalce, ne za dužnike. Vjerujem da 99 posto njih ne podmiruje obveze zato što nemaju dovoljno ni za hranu. Ako su komunalci u minusima zbog neplaćanja dugova, kako imaju novca za beton, razglase i lasere?' reagira na društvenim mrežama jedan Samaranac.

Direktor Boriukov na to odgovara da piramide postavljaju samo pred vratima lijepih kuća čiji vlasnici voze statusne automobile, a nisu u stanju dvije godine platiti 50.000 rubalja (5200 kuna) nagomilanog potraživanja za vodu, napominjući kako je njihova praksa pokazala da se dužnici najviše plaše javnosti. Što je dužnik bogatiji, to manje želi da drugi saznaju za njegovo nepoštenje, kaže on.

Tako i u Rusiji podmirivanje troškova režija govori o socijalnom statusu građana, društvenom jazu između bogatih i siromašnih te disciplini biznismena novog kova. O aroganciji nekih u Moskvi također govori priča da se kroz zakrčene ulice probijaju u lažnim ambulantnim kolima s uključenom sirenom, pa je u odnosu na to neplaćanje struje ili vode tek sitan nemar. Godine 2017. bilo je 182.000 građana s imovinom vrednijom od milijun dolara, što Rusiju ubraja među zemlje s najbržim rastom bogataša. Boriukov sa svojim bizarnim piramidama očito cilja na takve.

  • +2
Piramide srama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: RKS-Samara/Licencirane fotografije

No kako režije podmiruju mali ljudi? Troškovi života u Rusiji su 22 posto niži nego u Hrvatskoj, PDV je 13 posto, ali su niža i primanja, a Moskva je najskuplji grad u Europi u odnosu na plaće i mirovine. Plaće su zadnjih desetak godina znatno rasle, a prema izvješću o prvom kvartalu 2019., nacionalni prosjek za muškarce iznosi 52.208 rubalja (5436 kuna), a za žene 41.912 rubalja (4364 kune). Ali to je samo prosjek, jer polovina zaposlenih mjesečno zaradi nešto između 17.000 (1756 kuna) i 44.000 rubalja (4546 kuna), četvrtina njih znatno više od toga, a četvrtina znatno manje. Minimalac je u siječnju podignut na 11.280 rubalja (1162 kune), a mirovine su još niže, pa prema službenim brojkama, 20,3 milijuna Rusa 'ne živi, nego preživljava', kako stoji na jednom prosvjednom transparentu.

Takvi zasigurno ne žive u moskovskom stanu od 85 četvornih metara, za koji režije (plin, struja, voda, čistoća) za dvije osobe u prosjeku iznose 7240 rubalja (754 kune), što je više od polovine minimalca. Inače, do 2012. godine režijske troškove plaćali su najmodavci i bili su uključeni u cijenu najma, ali od tada stanari su obvezni sami ih podmirivati. Dugovanja se u pravilu toleriraju tri mjeseca, nakon čega obično ide isključenje.

Komunalna tvrtka u ruskom gradu Samari neplatišama pred kuće postavlja čelično-betonske piramide Izvor: tportal.hr / Autor: СЕГОДНЯ

U televizijskom prilogu Rusije 1 o piramidama srama ne navodi se jesu li komunalci neurednim platišama uskratili usluge, a nitko od osramoćenih nije želio stati pred kamere. Zato prosvjeduju njihovi susjedi zbog buke, noćnog laserskog festivala i zato što im piramide oduzimaju parkirna mjesta, tvrdeći da su žrtve RKS-a Samara. Odvjetnica Olga Černišova savjetuje im da tuže komunalnu kompaniju uz zahtjev za naknadu nematerijalne štete, a kompanija se pravda činjenicom da ne otkriva osobne podatke dužnika, da je zemljište ispod piramide općinsko, a ne privatno, te da buka ne prelazi normu, kao ni svjetlosno zagađenje.

Neki dužnici pokušavaju riješiti problem prekrivanjem piramide, polijevajući je vodom i angažirajući prijevozne službe da ih uklone, pa susjedi pitaju nije li ipak jednostavnije i jeftinije - namiriti dugovanje?

U RKS-u Samara ne otkrivaju koliko ih stoji akcija, ali kažu da su u dvije godine vratili dva milijuna rubalja (208.000 kuna). Ukupan dug je pak piramida od milijardu i osamsto milijuna rubalja.