TURISTIČKA SEZONA

U Poreču najviše Nijemaca i Austrijanaca, boravak se skratio na pet dana

05.08.2023 u 17:08

Bionic
Reading

Dva milijuna noćenja, Poreč je ove godine ostvario 3. kolovoza, dan prije nego prošle godine.

Od početka godine, do 3. kolovoza u Poreču je ostvareno 2.009.076 noćenja i 386.225 dolazaka što je povećanje od jedan, odnosno tri posto, u odnosu na prošlu godinu, izvijestili su u subotu iz Grada Poreča.

Najviše noćenja ostvarili su tradicionalno gosti iz Njemačke (27 posto ukupno ostvarenih noćenja), slijede ih gosti iz Austrije (20 posto) te iz Slovenije (10 posto).

Prema vrsti, najviše noćenja ostvareno je u hotelskom smještaju, sa povećanjem od tri posto u odnosu na 2022. godinu, slijede objekti u domaćinstvu u kojima je ostvareno tri posto manje noćenja, u kampovima četiri posto manje, dok nekomercijalni smještaj, odnosno kuće i stanovi za odmor, bilježe rast u noćenjima od 10 posto.

Najviše noćenja ostvareno je u lipnju i srpnju, premda porast noćenja u odnosu na prošlu godinu bilježe siječanj, veljača i svibanj.

"Posljednjih godina Poreč bilježi stalni porast turističkih noćenja u razdobljima pred i posezone, dok je u glavnoj sezoni turistički promet stabilan i bez većih oscilacija, sa standardnim vršnim pritiskom u srpnju i kolovozu, čime se sve više približavamo cilju stvaranja održivog cjelogodišnjeg turizma", navode iz porečke gradske uprave.

  • +24
Hrvatske plaže pune su turista Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gosti u Poreču prosječno borave pet dana.

Posljednjih godina navike turista su se znatno promijenile, duže boravke, od 10 do 14 dana, sve češće zamjenjuju oni kraći, od tri do pet dana.

Turisti vole istraživati više destinacija odjednom i to je prvenstveni razlog smanjenja prosječnog trajanja boravka gostiju u destinaciji, navode iz grada Poreča .