NAKON RADNOG SASTANKA

Brnjac: 'Bez plana upravljanja nema održive turističke destinacije'

04.08.2023 u 15:51

Bionic
Reading

Bez plana upravljanja nema održive turističke destinacije, poručila je u četvrtak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Zadra Brankom Dukićem

'Svi gradovi i mjesta koji spadaju u indeks turističke razvijenosti 1 i 2, a Zadar je u toj kategoriji, morat će na osnovi komunalnih resursa donijeti planove upravljanja i izračuna osnovnih kapaciteta', najavila je te dodala da jedino tako zadovoljni mogu biti i lokalno stanovništvo i turisti.

Naglasila je da bi Zakon o turizmu na snagu trebao stupiti početkom sljedeće godine te objasnila da će kroz planove upravljanja jedinice lokalne samouprave moći predložiti projekte koji su od posebnog značaja za razvoj destinacije, a oni su važni zbog nove omotnice za europsko financiranje jer će se vezati uz Fond za turizam.

'Već se sada radi na pravilnicima za planove upravljanja koji će vrijediti za sve lokalne turističke zajednice. Sankcije za nedonošenje pravilnika bit će njihovo gašenje, a u suprotnome bit će prilika da se projekti financiraju iz Fonda za turizam. Iznimno je važno da upravljamo destinacijom i da znamo što želimo', istaknula je.

Brnjac je ustvrdila da će turisti iz Italije ove godine biti last minute gosti i da se nadamo što boljim rezultatima ovog ferragosta.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ocijenio je da je turizam dvosjekli mač za sve destinacije.

'Vjerujem da će ovi alati omogućiti da nam lokalno stanovništvo bude zadovoljno, a samim time i gosti koji dolaze u destinaciju. Nedostatak hotelskog smještaja u Zadru još uvijek je naša bolna točka, ali uvjeren sam da ćemo skorašnjom prezentacijom urbanističkog plana otvoriti vrata novoj skupini gostiju i većoj kvaliteti destinacije', najavio je i podsjetio da je grad pokrenuo razvoj strategije turizma.

Direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka predstavio je dosadašnje rezultate turističke sezone, koji su 24 posto veći u dolascima i 11 posto u noćenjima u usporedbi s prvih sedam mjeseci prošle godine. 'Srpanj je također 10 posto bolji u dolascima i 2,5 posto u noćenjima. Brojke su nam svima važne, ali krajnje je vrijeme da zapravo počnemo provoditi politiku održivog turizma, što će nam novi zakon omogućiti', zaključio je Paleka.