vrijedna investicija

U Kukuljanovu predstavljen projekt 'Gospodarsko središte Hrvatskog primorja'

29.11.2021 u 15:31

Bionic
Reading

Projekt „Gospodarsko središte Hrvatskog primorja“, vrijedan 25,1 milijun kuna, u sklopu kojeg su izgrađene i opremljene dvije prometnice u Industrijskoj zoni Bakar u Kukuljanovu, na području Grada Bakra, predstavljen je u ponedjeljak.

Riječ je o pristupnim prometnicama dugačkima oko dva kilometra i cjelovitoj infrastrukturi, a njihovom izgradnjom i opremanjem ostvareni su preduvjeti za ulaganja u izgradnju novih poduzetničkih kapaciteta na površini od oko 300 tisuća četvornih metara, na šest novih zaravni.

Projekt je sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj na osnovi Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ s 9,9 milijuna kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 7,3 milijuna kuna, a ostatak Grad Bakar.

Sada u zoni posluje oko 200 poslovnih subjekata, koji zapošljavaju oko 4.500 ljudi.

Očekuje se da će nova infrastruktura privući investitore i omogućiti nova radna mjesta, a neki od novih ulagača su već poznati, rekao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Industrijska zona Bakar ima 5 milijuna četvornih metara, vizija je da na tom prostoru bude zaposleno oko 10 tisuća ljudi, a Klarić vjeruje da će to u ovom desetljeću biti i ostvareno. Istaknuo je da će prostor zone i dalje širiti te da je plan da na oko 35 posto prostora bude proizvodnja, na oko 30 posto skladišta i uslužne djelatnosti, a na oko 30 posto površina trgovački centri, koji su smješteni uz glavnu prometnicu.

U planu je i izgradnja poslovnog centra, odnosno sportskog centra s poslovnim sadržajima te dječjeg vrtića.

Klarić je kazao da se na području Bakra intenzivno priprema pokretanje i još jedne poslovne zone, na području naselja Hreljin, u kojemu se gradi potrebna infrastruktura. Aktivan je i zahtjev prema Ministarstvu graditeljstva za dodjelom zaravni bivše koksare u Bakru, na kojoj bi se također pokrenule gospodarske aktivnosti.

Klarič je naglasio da je prvi proračun Grada Bakra bio 15 milijuna kuna, a sada je 115 milijuna kuna, najviše zahvaljujući industrijskoj zoni.

Direktorica tvrtke Industrijska zona Bakar d.o.o. Linda Sciucca rekla je da je velika sinergija industrijske zone i Grada Bakra, kako bi se zona još bolje infrastrukturno opremila i izgradile nove zaravni te da i investitori to prepoznaju.

U posljednjih pet godina u zoni je pokrenuto 20 novih investicija, koje su aktivirale prostor od 260 tisuća četvornih metara, s objektima bruto površine 122 tisuće četvornih metara te s ulaganjima većima od 720 milijuna kuna, a zaposleno je 1.059 ljudi.

Istaknula je da je vidljivo da se razvija i proizvodnja, pri čemu je od 20 objekta njih 9 proizvodnih, a ostali u trgovačkoj i uslužnim djelatnostima te da se taj trend nastavlja.

Navela je da je ove godine u tijeku realizacija 10 projekata i spomenula izgradnju novog regionalnog centra Hrvatskih pošta i skladište Jadran Galenskog Laboratorija, dodavši da se priprema je još 17 projekata za koje su investitori kupili zemljište ili je riječ o postojećim investitorima koji proširuju kapacitete.

Područje industrijske zone postaje i tržište samo za sebe, rekla je Linda Sciucca, navodeći da neki investitori ondje otvaraju pogone jer im se klijenti nalaze upravo u toj zoni.