hvalevrijedan projekt

U kojoj je fazi uređivanje zemljišnih knjiga i do kad to možete jeftino riješiti

30.03.2024 u 12:24

Bionic
Reading

Upis u katastar ne čini vas vlasnikom zemljišta odnosno nekretnine, piše Agroklub. Ono što je relevantno su zemljišne knjige (gruntovnica) koje vodi sud i u kojima se promjena vlasnika provodi temeljem strogih zakonskih odredbi

A upravo u tom dijelu, Hrvatska ima priličan problem. Kako su na ovom portalu i ranije i pisali, neriješena imovinsko-pravna pitanja jedan su od kamena spoticanja razvoja poljoprivrede i mnogih ruralnih sredina. Jedna parcela, 10 suvlasnika, jedno stanje u katastru, drugo u gruntovnici, dio je problema koje pokušava riješiti i resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Od 2017. godine zaživio je e-katastar. Točnije na stranici uredjena-zemlja na jednom mjestu objedinili su katastar i zemljišne knjige.

Kako za Agroklub kažu iz Ministarstva pravosuđa, zajedno s Državnom geodetskom upravom kontinuirano provode projekte vezane uz sređivanje i usklađivanje zemljišnih podataka odnosno podataka zemljišne knjige i katastra.

"Konačni cilj usklađenja podataka je uspostava Baze zemljišnih podataka u kojem se zajednički vode usklađeni podaci zemljišne knjige i katastra", objašnjavaju za Agroklub.

U tu svrhu, trenutno se provodi projekt "Unaprjeđenje informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra“ u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026.kojoj je konačni cilj uspostava ove baze za 60 posto svih katastarskih čestica u Republici Hrvatskoj. Trajanje projekta je do kraja drugog kvartala 2026.

Također, dodaju da je u tijeku i provedba Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskog područja 2021.-2030., tijekom koje se provode postupci nove katastarske izmjere, izrade novog katastarskog operata i obnova zemljišne knjige, a koji postupci završavaju uspostavom navedene Baze zemljišnih podataka.

Ističu i da su uočili problematiku nepodnošenja prijedloga za upise u zemljišnu knjigu, pišu na ovom portalu.

Stoga su pristupili i izmjeni zakonodavnog okvira u 2022. godini. Podsjećaju da je člankom 105. Zakonom o zemljišnim knjigama propisano da se prijedlog za upis podnosi elektronički putem javnog bilježnika ili odvjetnika, kao obveznih korisnika elektroničke komunikacije sa sudom putem Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS). Dakle, javni bilježnik nakon sastavljanja javnobilježničkog akta, solemnizacije ili ovjere potpisa na ispravi, koja je temelj za upis u zemljišnu knjigu, obvezan je podnijeti prijedloga za upis u zemljišnu knjigu.

"Osim navedenoga, ovo Ministarstvo kontinuirano provodi kampanje informiranja javnosti, a kako bi se povećala svijest oko važnosti i uloge zemljišnih knjiga te približilo građanima postupke u kojima se njihovo stanje može urediti", naglašavaju za naš portal.