PRESTIŽNO PRIZNANJE

U HUP-u najavljeno deveto izdanje nagrade EY Poduzetnik godine

14.09.2023 u 13:57

Bionic
Reading

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je rasprava o korporativnom upravljanju i najavljeno deveto izdanje nagrade EY Poduzetnik godine. U panel raspravi sudjelovali su Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave i suvlasnica Poslovne inteligencije, Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING i EY Poduzetnik godine 2022., Boris Centner, glavni savjetnik Uprave Erste banke za poslovanje s gospodarstvom i financijska tržišta, te Berislav Horvat, country managing partner u EY-u Hrvatska

Upravljanje u svjetskim korporacijama predstavlja temelj poslovanja, a brojne domaće kompanije prolaze kroz proces tranzicije i fazu uvođenja ujednačenog sustava vrijednosti i poslovnih procesa. U panel raspravi na temu 'Korporativno upravljanje – iskustva hrvatskih poduzetnika' sudionici su govorili o stanju u hrvatskim kompanijama iz perspektive vodećih kompanija i konzultanata.

Emil Tedeschi naglasio je da je korporativno upravljanje set pravila koja podrazumijevaju legalni i etički pristup upravljanju i koja vrijede za odnose unutar kompanije, ali i to kako se kompanije odnose prema svim drugim dionicima. 'Pozicija vlasnika obvezuje da se on odgovorno ponaša prema kompaniji', rekao je Tedeschi, naglašavajući važnost razdvajanja funkcije upravljanja i vlasništva.

Anita Cvetić Oreščanin, članica Uprave tvrtke Poslovna inteligencija, govorila je o tome kako su suvlasnici, koji su ujedno menadžeri, izgradili sustav upravljanja u ovoj mladoj i brzorastućoj kompaniji. 'Imali smo iskustvo u korporacijama i to nam je pomoglo da organiziramo kompaniju. No važno je da vlasnici firme budu spremni za osobni razvoj', naglasila je Cvetić Oreščanin.

  • +15
Predstavljanje programa EYPG 2023. u HUP-u Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Boris Centner iz Erste banke osvrnuo se na ulogu korporativnog upravljanja prilikom procjene boniteta. Naglasio je da se bankari ne bi trebali oslanjati samo na brojke, već bi trebali razgovarati s menadžmentom kako bi bolje procijenili kvalitetu i potencijale kompanije.

Berislav Horvat istaknuo je važnost izbora nezavisnih i stručnih članova nadzornog odbora te određivanja prikladne naknade za njihov rad.

Tedeschi je u ulozi predsjednika žirija govorio o prestižnoj nagradi EY Poduzetnik godine te najavio njezino deveto izdanje.