POTPISAN SPORAZUM

'U Hrvatsku su došle i ruske investicije, a ne samo ruski turisti!'

  • Autor: Sanja Rapaić
  • Zadnja izmjena 04.08.2011 08:13
  • Objavljeno 04.08.2011 u 07:00
Slavonski Brod, sporazum s Rusima

Slavonski Brod, sporazum s Rusima

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U srijedu je u Lučkoj upravi u Slavonskom Brodu potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između ruske Optima grupe i tvrtki HŽ Cargo, AGIT, Kepol terminal i Robno transportni centar Brod. Iako je strateško partnerstvo iznimno važno za hrvatske tvrtke, ono zasigurno mnogo znači i Rusima, jer se sporazumom osigurava izlaz na Sredozemlje Optima grupi u čijem je sastavu i rafinerija nafte u Bosanskom Brodu

'Ovo je jako važan sporazum za Optima grupu jer se njime otvaraju vrata na balkansko tržište te prema moru. Istaknuo bih da su i ruske investicije došle do Hrvatske, a ne samo ruski turisti', izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Slavonskom Brodu direktor Optima grupe Jurij Belov.

Tvrtke čiji su direktori danas stavili svoje potpise na sporazum o partnerstvu povezuju se zbog gospodarskog i strateškog razvoja u prijevozu nafte i naftnih derivata, a jedan od ciljeva je i povećanje prijevoza tereta željeznicom.

'Za taj posao ćemo investirati između 150 i 180 milijuna kuna. Na taj način HŽ i tvrtke kćeri dobivaju dugogodišnje ugovore kojima učvršćuju svoju poziciju na ovom području, a Optima grupa se obvezala na količine koje smo našom studijom planirali prevoziti do Zadra', izjavio je Zlatko Rogožar, direktor HŽ Carga. Dodao je da su HŽ Cargo i tvrtke kćeri preuzeli obvezu organizacije i logistiku prijevoza nafte iz terminala Slavonski Brod i Garčin. Riječ je o preko dva milijuna tona nafte i naftnih derivata. Rogožar je naglasio da će spomenuti sporazum donijeti nove godišnje prihode od oko 40 milijuna eura. Projekt izgradnje terminala trebao bi u potpunosti zaživjeti u drugoj polovini 2012. godine.

Direktor Lučke uprave Slavonski Brod, Marijan Jurić, naglasio je da će se, zbog obujma posla, u narednih pet godina morati izgraditi nova, istočna pruga koja će ulaziti u Slavonski Brod. Dodao je da će promet nafte biti bitno povećan te će se umjesto dosadašnjih 1,5 milijuna tona nafte i naftnih derivata godišnje prevoziti oko četiri milijuna tona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi