SKOČILA POTRAŽNJA ZA RADNICIMA

U Hrvatskoj znatno porasla stopa slobodnih radnih mjesta

19.06.2017 u 14:52

Bionic
Reading

Stopa slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj poskočila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju u usporedbi s krajem prošle godine, odražavajući ponajprije snažan rast potražnje za radnicima u uslužnom sektoru, pokazuje u ponedjeljak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila 2,2 posto i bila je najviša od ulaska u Europsku uniju sredinom 2013. godine.

U posljednja tri mjeseca prošle godine iznosila je 1,4 posto a u prvom prošlogodišnjem tromjesečju 1,8 posto, pri čemu su u izvješću europskog statističkog ureda njezine vrijednosti u tom razdoblju označene kao prekid vremenskog niza.

Stopa slobodnih radnih mjesta upućuje na odnos ponude i potražnje na tržištu rada, pri čemu više stope ukazuju na nepokrivenu potražnju za radnicima.

Podaci za Hrvatsku pokazuju pritom da je generator snažnog skoka nepokrivene potražnje za radnicima u prva tri ovogodišnja mjeseca bio uslužni sektor, gdje je stopa slobodnih radnih mjesta iznosila 2,7 posto, u odnosu na 1,1 posto koliko je iznosila na kraju prošle godine.

Snažno je porasla i stopa slobodnih radnih mjesta u industriji i građevinskom sektoru, na 1,9 posto, u odnosu na 1,2 posto koliko je iznosila u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju.

Uslužni sektor motor potražnje i u EU

Na razini EU i eurozone stopa slobodnih radnih mjesta iznosila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,9 posto. U prethodnom je tromjesečju, kao i u istom tromjesečju prošle godine, iznosila 1,8 posto u EU te 1,7 posto u eurozoni.

Sektor usluga prednjačio je i u EU i u eurozoni u odnosu na ostale sektore po potražnji za radnicima, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Tako je i u EU i u eurozoni stopa slobodnih radnih mjesta u uslužnom sektoru u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila 2,2 posto. U prvom lanjskom tromjesečju iznosila je 2,0 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.

Potražnja za radnicima u industriji i građevinskom sektoru, iskazana stopom slobodnih radnih mjesta, iznosila je 1,6 posto u EU, te 1,5 posto u eurozoni.

U istom prošlogodišnjem tromjesečju iznosila je 1,4 posto na oba područja, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najviša stopa slobodnih radnih mjesta u Češkoj

Među zemljama EU najvišu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je prema usporedivim, sezonski neprilagođenim podacima Eurostata Češka, od 3,1 posto. Slijedi Belgija s 2,9 posto u četvrtom tromjesečju 2016., te Finska i Švedska s po 2,7 posto, i Njemačka s 2,6 posto.

Najnižu stopu slobodnih radnih mjesta bilježila je u prvom ovogodišnjem tromjesečju Španjolska, od 0,8 posto. Slijede Bugarska, Irska, Grčka, Poljka i Slovačka s 1,0 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju najviše je među zemljama EU s usporedivim podacima porasla stopa slobodnih radnih mjesta u Belgiji, za 0,7 postotnog boda, te u Češkoj, za 0,6 postotnog boda, i u Estoniji, za pola postotnog boda.

U odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje najviše je pak poskočila stopa slobodnih radnih mjesta u Finskoj, za 1,4 postotni bod. Slijedi Hrvatska sa skokom stope slobodnih radnih mjesta za 0,8 postotnog boda, te Švedska i Grčka gdje je ona uvećana za po 0,7 postotnog boda.