statistika dzs-a

U Hrvatskoj radi 1,72 milijuna ljudi, nezaposlenost na 6,8 posto

14.03.2023 u 15:44

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u zadnjem tromjesečju prošle godine bilo 1,72 milijuna zaposlenih, što je 27 tisuća više nego godinu ranije, dok je broj nezaposlenih povećan za devet tisuća, na 124 tisuće osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Riječ je o statističkim podacima iz ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Po podacima iz ankete, u četvrtom tromjesečju 2022. godine u Hrvatskoj je bilo milijun i 719 tisuća zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal, odnosno treće lanjsko tromjesečje, više za devet tisuća, odnosno 0,5 posto.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine, pokazuje da je u četvrtom tromjesečju prošle godine zaposlenih bilo 26 tisuća više ili 1,6 posto.

Istovremeno, broj nezaposlenih je na godišnjoj razini porastao za 8,2 posto, a na tromjesečnoj za 0,8 posto.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu (15 do 64 godine), u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine iznosila je 65,6 posto, što je na tromjesečnoj razini smanjenje za 0,5 postotnih bodova.

U odnosu na četvrto tromjesečje 2021. godine stopa zaposlenosti je u zadnjem lanjskom kvartalu porasla je 1,4 postotna boda.

Stopa nezaposlenosti, koja je u zadnjem tromjesečju prošle godine iznosila 6,8 posto, na tromjesečnoj je razini zadržala vrijednost, dok je na godišnjoj porasla za pola postotnog boda.

U četvrtom je tromjesečju prošle godine u Hrvatskoj bilo 3,5 milijuna radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina), od čega je 1,84 milijuna aktivno, a 1,67 milijuna neaktivnih.

Stopa aktivnosti, odnosno postotni udio aktivnog u radno sposobnom stanovništvu, u četvrtom tromjesečju prošle godine je iznosila 53 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego tromjesečje prije, dok je u odnosu prema zadnjem tromjesečju 2021. veća za 1,1 postotni bod.