POTRES NA TRŽIŠTU

Njemački startupovi ne očekuju probleme nakon sloma američke banke

14.03.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Inovativne tehnološke tvrtke u Njemačkoj ne očekuju probleme s financiranjem nakon sloma američkog Silicon Valley Banka, iako posljedice još nije moguće točno procijeniti, izjavio je šef udruge startupova.

„Aktualnu krizu nisu izazvali startupovi već problemi s refinanciranjem u jednoj banci", izjavio je u Berlinu predsjednik Njemačke udruge startupova Christian Miele.

SVB se našao u problemima zbog masovnog povlačenja pologa koji je potaknuo njegov neuspjeli pokušaj da pokrije gubitak na portfelju državnih obveznica.

Banka je u 2021. bilježila snažan rast pologa, a novac je ulagala u državne obveznice. Problemi su iskrsnuli nakon što je američka središnja banka u 2022. ugasila program kupnje državnih obveznica i počela naglo podizati kamatne stope, što je smanjilo cijenu obveznica.    

„Uvjeren sam da tvrtke za financiranje rizičnih projekata širom svijeta neće biti bitno suzdržanije", rekao je Miele, priznavši ipak da posljedice po njemačke startupove još nije moguće definitivno procijeniti.

Njemačka podružnica Silicon Valley Banka, koju je u ponedjeljak zatvorio financijski regulator Bafin, nije primala depozite, ali neki njemački startupovi iskoristili su ponudu SVB-ove britanske podružnice, rekao je šef udruge.

odružnicu je za jednu funtu preuzela britanska banka HSBC, pa njemački startupovi, čini se, ponovo mogu do svog novca, dodao je. 

Taj korak bio je važan i njemačkim je startupovima uštedio kratkoročne probleme s likvidnošću, a u SAD-u situaciju je smirila odluka vlasti o isplati osiguranih pologa, naglasio je.

Posebni krediti za brzorastuće kompanije, za koje se SVB specijalizirao, nisu uobičajeni u Njemačkoj, upozorio je.

Kolaps američke banke zatekao je njemačke startupove u nezgodnom trenutku, budući da banke zbog podignutih kamatnih stopa zaziru od ulaganja značajnijih iznosa i klone se rizičnih poslovnih projekata.

Godina 2021. bila je rekordna za nove tehnološke tvrtke, no već u 2022. financiranje se naglo smanjilo, što je rezultiralo naglim padom procijenjene vrijednosti startupova i ukidanjem radnih mjesta u nekim tvrtkama.

Njemačko ministarstvo gospodarstva i tehnologije nije u ponedjeljak reklo kakve bi mogle biti posljedice kolapsa SVB-a u sektoru startupova.

Glasnogovornica je ipak istaknula da se startupovi u Njemačkoj ne moraju oslanjati samo na banke, već da su im na raspolaganju i državni programi financiranja i privatni investitori.