Luka burilović tvrdi

'U HGK sam došao na upola manju plaću, a u Banjoj Luci nisam uopće diplomirao'

11.02.2021 u 08:38

Bionic
Reading

Predsjednik HGK Luka Burilović u intervjuu za Jutarnji list objasnio je porijeklo svoje imovine, gdje je točno diplomirao i kako gleda na visoka primanja koja ima u Komori

'Nisam državni dužnosnik, nego poduzetnik. Moja primanja nemaju formalno ograničenje, niti kome moram govoriti kolika su mi primanja. No ja to ni ne tajim. Osobno sam u Komori rekao da objave moju plaću koja iznosi 23 tisuće kuna. Prije mene te plaće nikad nisu izašle iz HGK.

Na Ininu webu već godinama stoje primanja članova Nadzornog odbora, a sad se samo mene proziva. Svoj posao pošteno radim. Kad bih i ja bio dužnosnik, mogao bih se uspoređivati s njima. Ali ja sam poduzetnik od 1991., kad sam osnovao prvu tvrtku i moja su primanja na razini menadžerskih već 15-20 godina. Došao sam u Komoru na upola manju plaću nego što sam je imao na prethodnom radnom mjestu.

Kad je riječ o mojoj imovini, imam stan u Zagrebu, kuću u Vinkovcima, čija veličina nije 500, nego 128 kvadrata, i poslovni prostor. Cijena te kuće u Vinkovcima nije baš velika. I nema tajne kako sam došao do toga. Kuću sam potpuno uzeo na kredit koji je vraćen. Kad sam došao u Komoru 2014., u Zagrebu sam kupio stan od 50-ak kvadrata, a poslije, pokraj njega, još jedan od 20-ak kvadrata pa sam ih spojio u jedan veći. Poslije sam to prodao za 220 tisuća eura i kupio novi stan za 260 tisuća eura. Dakle sva moja imovina plaćena je od mojih primanja i sve je išlo preko računa.

Moji prihodi u 35 godina veći su od moje imovine. Od 2005., kad sam došao za direktora šećerane, imam visoka primanja, a znala su biti i veća nego danas. Moje prebivalište je oduvijek u Vinkovcima, a isti dan kad sam došao u Komoru 2014., ja sam boravište, jer tako nalaže zakon, prijavio, i to u roku od 15-ak dana. Prirez plaćam u Zagrebu. I Komora mi nikad nije plaćala stan, niti sam živio u nečemu što bi bilo vlasništvo Komore', rekao je Burilović za Jutarnji list.

Na pitanje zašto je iz svoje službene biografije izostavio diplomu iz Banje Luke odgovorio je kako on tamo uopće nije diplomirao.

'Tamo nisam diplomirao, niti sam ikada bio na privatnom sveučilištu Apeiron, na kojem je, kako kažu, poništeno 127 diploma. Ja sam u BiH polagao jednu razlikovnu godinu, ali se ispostavilo da mi ona, zbog bologne, nije ni trebala. Upisao sam potom diplomski u Hrvatskoj, a poslijediplomski i doktorat završio sam u Osijeku', izjavio je Burilović.

Ustvrdio je da ako se ukine obavezna članarina, od 390 zaposlenih u HGK-u njih 350 ostat će bez posla.

'Ako se zakonodavac odluči na ukidanje, ja ću to prihvatiti. Ali to znači da ja isti čas radim program zbrinjavanja jer od 390 ljudi, njih 350 ide na Zavod za zapošljavanje. Gase se županijske komore, predstavništva, ne možemo više raditi javne ovlasti, nema Arbitražnog suda, centra za mirenje, nema Suda časti.

Ovdje bi možda ostalo 50-ak ljudi, bili bismo mala udruga. Ne bi više bilo internacionalizacije jer nitko drugi, osim nas, ne vodi gospodarstvenike van. Netko će to u državi poslije morati raditi, pa će onda Vlada možda osnovati neke agencije i iz proračuna davati sredstva za to. I to je rješenje.

Kad govorimo o obaveznom članstvu, komore su organizacije obveznog udruživanja javno-pravnog karaktera i tu je bitan širi kontekst. No to ostavljam zakonodavcu, ali nadam se da će se i Komoru pitati za mišljenje. Ukidanje ne može ići preko noći', rekao je Burilović za Jutarnji list.