tržišni balon?

U godinu dana stanovi poskupjeli sedam posto, kvadrat u nekim mjestima probija 10.000 eura po kvadratu

16.11.2021 u 08:43

Bionic
Reading

Drastičan skok cijena građevnog materijala i prekidi u opskrbi prouzročeni pandemijom dovest će do snažnog poskupljenja građevinskih radova, što znači i novih stanova, kuća, infrastrukture koja će se graditi novcem iz Europske unije, a porast će i cijena obnove potresom pogođenih područja.

To su potvrdili građevinari i dužnosnici njihovih udruga, koji su u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) razmatrali kako će se poskupljenje materijala uključiti u ugovore o gradnji, koje već desetljećima sklapaju s naručiteljima po fiksnim cijenama.

"Gotovo da nema materijala koji nije poskupio", ističe Tomislav Radoš, potpredsjednik Komore za Novi list. U posljednjih godinu dana cijene opeke, žbuke i crijepa povećane su od 7 do 24 posto, bitumena za 70 posto, a željeza, drveta, polimera i aluminija za više od 100 posto, prema riječima Radoša.

Cijene su krenule uvis još u proljeće prošle godine, ali nitko nije ništa poduzimao jer se mislilo da je riječ o privremenoj pojavi koja će se smiriti. No, pokazalo se da nije tako.

Do nezamislivog skoka cijena sirovina u svijetu došlo je zbog povećane potražnje, koja je rezultat oporavka gospodarstva i snažnog porasta javnih ulaganja u gradnju infrastrukture u Europi, Sjedinjenim Državama i ostatku svijeta. Usporedno s time dogodili su se zastoji u proizvodnji i prometu diljem svijeta, uz poskupljenje energenata i radne snage. To znači da građevinari koji su ugovore o gradnji sklopili po starim cijenama, neće moći svoj posao privesti kraju, pa će doći do zastoja radova i propadanja tvrtki.

"Marže građevinara više ne pokrivaju troškove gradnje. Oni posluju s gubicima", upozorila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica Komore, napominjući da zbog nezapamćenih poskupljenja treba razraditi mogućnosti izmjena ugovora o gradnji, u skladu sa zaključkom Vlade o "postupanju radi ublažavanja posljedica poremećaja cijena građevnog materijala i proizvoda".

  • +18
Stan Gabriela Byrnea Izvor: Profimedia / Autor: COMPASS / Planet / Profimedia

Koliko bi mogle skočiti cijene gradnje, o tome građevinari nisu govorili, jer sve ovisi o razvoju događaja. Međutim, cijene stanova zabrinjavajuće rastu. Prema Eurostatu, u drugom kvartalu ove godine stanovi u Hrvatskoj poskupjeli su gotovo 7 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, a u nekim članicama EU-a čak 15 posto.

Prema informacijama iz proteklih nekoliko tjedana, cijene starih stanova uglavnom stagniraju, ali su cijene novih u Zagrebu porasle oko 40 posto i kreću se oko 3.000 eura po kvadratu. Kupci se žale da neki građevinari na atraktivnim lokacijama u sjevernom dijelu Zagreba za nove stanove traže nevjerojatnih osam do deset tisuća eura po kvadratu.