živahna rasprava

Izmjene zakona o obnovi u Saboru: Nelegalne nekretnine koje sada ne vrijede ništa postat će objekti visoke vrijednosti

20.10.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Vladajuća većina pozdravila je u srijedu izmjene Zakona o obnovi kao poboljšanje i iskorak koji će ubrzati obnovu, dok je oporba ustrajavala da one ništa neće riješiti

Vjerujem da svima kojima je u interesu obnova neće imati ništa protiv izmjena zakona jer će doprinijeti brzoj, transparentnoj i efikasnoj obnovi, istaknuo je u saborskoj raspravi Nikola Mažar u ime Kluba HDZ-a.

Milorad Pupovac (SDSS) također pozdravlja promjene. „Sve ovo predstavlja značajno unapređenje. Obnova ne samo da ne bi smjela trajati 20 godina već ne bi smjela trajati duže od tri proračunske godine jer ćemo u suprotnom pasti na ispitu”, kazao je.

Dodaje kako bi se sredstava iz Fonda solidarnosti morala brže trošiti jer proračunska sredstava daleko su od dovoljnih za brzo rješavanje obnove, a brzina je od velike važnosti.

Pojednostavljenje procedura podržava i Natalija Martinčević (Klub HSLS i Reformista) no upozorava na otvaranje vrata za korupciju kroz automatsku legalizaciju obnovljenih objekata.

„Nelegalne nekretnine koje sada ne vrijede ništa postat će objekti visoke vrijednosti”, kazala je i predložila da vlasnici sami plaćaju legalizaciju.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) kazala je da joj je po prvi put u godinu dana neugodno jer ljudima koji nemaju domove mora objasniti da će izmjene zakona donijeti nešto dobro.

„A zakon je velika muljaža , ministar je priznao da ne rješava nego zaobilazi probleme i trebali bismo ga odbiti”, ustvrdila je Selak Raspudić.

Statistika da je od 13.703 zahtjeva riješeno tek 511 „ubila” bi svakoga na ministarskom mjestu, smatra Selak prognozirajući ministru Darku Horvatu da će ga HDZ na kraju žrtvovati kao jedinog krivca za obnovu.

Koliko će sve koštati hrvatske građane, je li cilj zakona srušiti sve pravne barikade za nečije građevinske privatne interese, je li cilj odgovornost s Vlade prebaciti na Fond za obnovu, upitala je Selak Raspudić.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) poručio je da će nakon godinu dana tražiti analizu jesu li izmjene donijele pomak. Priznaje da su neke predložene stvari dobre, no ističe da ono što se u praski pokazalo kao najveći problem ostaje nepromijenjeno - trodioba ovlasti.

„I dalje se nastavljaju svakodnevna prepucavanja ministara Horvata i Vanđelića umjesto da rade na onome što bi trebao biti generacijski projekt”, kazao je Grbin.

Nema nama pomoći i obnove biti neće, konstatirala je Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) jer se predlažu zakoni koji su neprovedivi.

„Donijeti ćemo još jedan zakon koji će, bojim se, ostati mrtvo slovo na papiru”, dodao je Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta).

Miroslav Škoro (Klub Hrvatskih suverenista) kazao je kako ima dojam da ljude koji vode državu „bole prepone za neke stvari”, posebice kada se govori o zakonima koji reguliraju obnovu.

Zakonom o obnovi neće se pomoći ljudima, dizanjem praga javne nabave neće se potaknuti obnova nego korupcija, a obnovom nelegaliziranih objekata neprilika će se nekome pretvoriti u priliku, ustvrdio je Škoro koji smatra da će uslijediti dodatne izmjene tog zakona.