I STRANCI SE IZVLAČE

U Dubrovniku zamrznuta prodaja stanova

  • Autor: Matko Saltarić
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 15:21
  • Objavljeno 04.02.2011 u 13:16
Dubrovnik, jugo, Matko Saltarić

Dubrovnik, jugo, Matko Saltarić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matko Saltarić

Iako cijene dubrovačkih kvadrata već dulje vrijeme stagniraju ili su u laganom padu, za kupce su još uvijek previsoke, ističe Frano Bezić, predsjednik dubrovačke Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama. U Dubrovniku se nitko ne čupa za kupnju stana i prodaja je gotovo zamrla. O njoj razmišljaju tek pojedine dubrovačke mlade obitelji, no realizacija je izuzetno niska

'Možemo reći da je u ovom trenutku neka maksimalna cijena kvadrata stana na dubrovačkom području oko dvije i pol do tri tisuće eura, što je svakako dosta manje nego što je bilo prije dvije ili tri godine', kaže Bezić, dodajući da su potencijalnim kupcima to još uvijek, uzimajući u obzir krizu, previsoke cijene.

Cijene kvadrata, naravno, variraju ovisno o dijelu grada. Prosječna cijena kvadrata u Hrvatskoj je oko 1.600 eura, a dubrovački kvadrat dobrano šiba preko te prosječne cijene. Gornja granica za stare stanove u Lapadu je do 2.600, dok je Gruž oko 2.400 eura po kvadratu. Predio Ploča oko stare gradske jezgre još uvijek ima cijenu i do 4.000 eura po kvadratu. Ipak, te su cijene niže u odnosu na one otprije dvije, tri godine, ističe Bezić.

U idućoj godini one bi trebale još malo kliznuti dolje jer je prodaja stanova gotovo zamrla. Prodavatelji stanova ne žele spuštati cijene, no tako postižu kontraefekt - umjesto da zarade pristojno, ne zarade ništa. Stanove trenutno kupuju tek pojedini Dubrovčani, no realizacija je izuzetno niska. Od interesa stranaca, koji su do prije pet godina kupovali dubrovačke nekretnine kao ludi, sad nema ni 'i'.

'I ti stranci koji su nekad kupovali, sada uglavnom prodaju te svoje akvizicije, i to za dosta nižu cijenu od one po kojoj su je kupili, znači s gubitkom', ističe Bezić te dodaje da zbog svega izostaje i interes investitora.

Stanje na tržištu moglo bi se poboljšati kada uđemo u EU, smatra Bezić, no dodajući da se tek 2014. spominje kao godina ulaska u EU. Dok se to ne dogodi i dok stranci ne počnu stjecati povjerenje u nas kao zemlju za investicije, mislim da će cijene ostati u toj fazi blagog pada, kaže.

Ipak, to i nije toliko loša vijest za domaće kupce. Svaki pad cijena izrazito veseli sve nas građane Lijepe Naše. Možda je upravo nadolazeća godina pravi trenutak za kupnju stana, naravno ukoliko za to imate sredstava. Jer kad je riječ o dubrovačkom tržištu nekretnina, nikad se ne zna, možda već za dvije godine cijena kvadrata ponovo odleti u orbitu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi