PREDSJEDNIK UPRAVE U LISIČINAMA

U Diokiju tvrde da Ježićevo hapšenje ne šteti poslovanju

Robert Ježić privođenje

Robert Ježić privođenje

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Burna zbivanja u Diokiju ne prestaju: nakon nedavne smrti predsjednika uprave, jučer je uhićen Robert Ježić, vlasnik te petrokemijske industrije, koji je nakon smrti Zdenka Beloševića preuzeo upravljanje tvrtkom

Smrt Zdenka Beloševića potaknula je kuloarske priče da je bivši šef uprave počinio suicid u jeku Uskokove istrage HEP-ovih nezakonitih popusta za struju Diokiju i Dini, kao i zajma članici grupe. Na upit tportala, iz Diokija su nam tada demantirali istragu. No sinoć je, paralelno s početkom kaznenog progona bivšeg premijera Sanadera, u zagrebačkom Kaptol centru uhićen Robert Ježić, vlasnik Dioki grupe i riječkog dnevnika Novog lista.

Kako izvještavaju mediji, Ježić je četvrtoosumnjičeni zbog slučaja nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem, bivši premijer Ivo Sanader je trećeosumnjičeni, a prvoosumnjičeni je predsjednik uprave HEP-a Ivan Mravak. Hepovci se terete da su Diokiju isporučivali struju po povlaštenim cijenama, čime je Diokijevo poduzeće na štetu države ostvarilo dobit od 6,3 milijuna kuna.

Robert Ježić poznat je hrvatskoj javnosti kao donator HDZ-a i bliski suradnik bivšeg premijera Sanadera, a u javnosti je zabilježeno da je donirao uoči zadnjih predsjedničkih izbora i pobjednika Ivu Josipovića. Ubraja se u red mlađih hrvatskih tajkuna, a svoj je inicijalni kapital stekao u nikada precizno razjašnjenim inozemnim poslovima tijekom osamdesetih. Poslovao je na brzorastućem ruskom tržištu, a jedna od njegovih inozemnih kompanija stacionirana je u Švicarskoj.

Iz Ježićeve tvrtke tvrde da im poslovanje teče normalno, iako im je šef uprave u pritvoru: 'Sve poslovne aktivnosti Dioki grupe odvijaju se redovito i nesmetano. Uprave društava Dioki grupe rade u skladu s programom rada i planovima poslovanja. Istrage koje se provede ni na koji način ne utječu na poslovne aktivnosti grupe', piše u priopćenju za medije.

Jučer je, baš na dan uhićenja Ježića, krenula prva isporuka 3.600 tona vinil-klorid monomera (VCM-a) iz novog pogona, ukupne vrijednosti približno dva milijuna eura, u DINA-Petrokemiju, a nove se isporuke očekuju sljedeći tjedan. U planu poslovanja za 2011. godinu predviđa se isporuka iz pogona VCM-a u vrijednosti 80 milijuna eura.

Pred Diokijem je još posao u Italiji, podsjetimo - krajem listopada predana je ponuda za kupnju proizvodnih pogona u Ravenni i Porto Torresu, koji se nalaze u vlasništvu talijanske petrokemijske tvornice Vinyls u stečaju. Najava akvizicije izazvala je iznenađenje u javnosti, s obzirom da Ježićeva tvrtka ima stotine milijuna kuna teške obaveze prema dobavljačima. No kasnije je objavljeno da talijanski pogon ne bi bio plaćen novcem, nego bi mu Dioki osigurao posao preradom VCM-a i uložio svoje znanje u njega.

Također, pokušali smo saznati je li hapšenje Roberta Ježića nanijelo štetu medijskoj kući Novi list te kako će izgledati uređivačka politika u toj nesumnjivo neugodnoj situaciji za medijski biznis, no nismo uspjeli dobiti odgovor glavnog urednika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi