tvrtka Best in Parking

[VIDEO] U centru Zagreba jučer do temelja srušena zgrada. Na njenom mjestu gradit će se 'mini Cvjetni'

29.07.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Novi vlasnici parkinga i zgrade na atraktivnoj zagrebačkoj adresi Petrinjska 53-55, blok s Palmotićevom ulicom, tvrtka Best in Parking, nakon potresa našli su se kao i mnogi stanovnici središta grada u situaciji koja ih tjera na hitne promjene, koje su u ovom slučaju nešto veće nego kod običnih zgrada. Zbog pucanja sjeverne strane objekta tijekom potresa, jučer je uklonjena njihova zgrada u Palmotićevoj 56/4, smještena unutar tog bloka, što je bila impresivna scena u kojoj je bager skidao sloj po sloj šesterokatnice.

Novi vlasnici koji su zgradu od RBA banke kupili prije godinu dana kao i dva zemljišta na kojima su parkirališta, dugoročno su ovdje planirali veliki novi projekt, međutim nisu se s njime žurili, jer su, kako saznajemo, bili zadovoljni situacijom i poslovanjem. Sve do potresa. Ovdje se radi se o jednom od rijetkih “nedovršenih” blokova u strogom centru Zagreba koji je smješten nekoliko metara od Zrinjevca, dakle o top lokaciji.

'Planirali smo od početka razviti projekt, sličan manjem Cvjetnom prolazu, s podzemnom garažom, trgovačkim dijelom i hotelom od pet zvjezdica, ali za nekih pet godina, jer nije nam se žurilo. Imamo dobre prihode od parkinga, a zgrada koja se sad uklanja, bila je iznajmljena uspješnoj IT tvrtki i bili smo jako zadovoljni. Potres nas je šokirao i ubrzao buduće poteze', rekao je Jutarnjem Alen Zulfikarpašić, prokurist tvrtke Best in Parking, čiji je direktor Johann Breiteneder iz Beča, a osnivač Best in Parking - Holding AG iz Austrije.

No sada uklonjena zgrada je bila vrlo loše napravljena, a sve takve zgrade u potresu su otkrile svoje pravo lice. Imala je prizemlje od tri kata sagrađenih od cigle negdje 60-ih godina, a potom je vjerojatno 90-ih godina ovdje nadodano tri kata od armiranog betona.

'Sjeverni zid je u potresu popucao po dijagonali kompletno. Sad čistimo parcelu, a potom smo na jesen planirali sastanke s arhitektima i Društvom arhitekata Zagreb. Po propisima nužno je raspisati urbanistički plan uređenja i javni natječaj. Podržavaju nas i susjedi s kojima smo nedavno razgovarali jer žele da se ovdje nešto lijepo uredi. Hoće li tu biti i hotel vidjet ćemo zavisno od situacije s koronom, ali podzemna garaža i luksuzno stanovanje sigurno - kazao je Alen Zulfikarpašić.

  • +5
Rušenje zgrade u Petrinjskoj ulici u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Statičari Best in Parkinga uspješno se, dodaje on, bavi parkinzima u Hrvatskoj i drugim zemljama, ali i razvojem projekta po čemu su poznati. Zgrada je imala sve potrebne dozvole. Kupljena je od Raiffeisena, a prije toga vlasnik je bio Gramat. Za procjenu su angažirani privatni statičari koji su je pregledali. U jutarnjim satima bageri su počeli uklanjanje šesterokatnice izgrađene u prostoru između Petrinjske i Palmotićeve ulice, odmah do parkirališta u Petrinjskoj.

Inače, tvrtka Best in Parking - Holding AG, registrirana je na bečkom Trgovačkom sudu s temeljnim kapitalom od milijun eura i specijalizirana za izgradnju i upravljanje parkiralištima u Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Švicarskoj, Slovačkoj i Sloveniji, a njezin izvršni direktor je 45-godišnji Johann Breiteneder, koji je ujedno i direktor jedne od 13 hrvatskih tvrtki kćeri koje upravljaju parkiralištima u većim hrvatskim gradovima, od Zagreba, Rijeke i Dubrovnika, primjerice onima u Cvjetnom prolazu i Kaptol centru. Hrvatska podružnica Best Parkinga prošle godine imala je prihod od 55 milijuna kuna, dok je godinu dana ranije uprihodila cca 28 milijuna, a istovremeno s udvostručavanjem prihoda udvostručila je dobit.