raspored za ovu godinu

U 2024. samo 16 radnih nedjelja: Provjerili smo kako će raditi veliki šoping centri

02.01.2024 u 16:28

Bionic
Reading

Ograničenje rada nedjeljom stupilo je na snagu sredinom 2023. te su trgovci imali pravo iskoristiti 16 radnih nedjelja u drugoj polovici godine. U 2024. tih 16 nedjelja trebat će rasporediti na cijelu godinu, što ih dovodi u puno nepovoljniju situaciju. Provjerili smo kako su pojedini šoping centri i trgovački lanci odlučili iskoristiti mogućnost rada nedjeljom

Krajem godine trgovci su krojili raspored za rad nedjeljom u 2024. nastojeći pronaći najbolja rješenja za pokrivanje turističke sezone i drugih sezonskih prigoda.

Neki šoping centri napravili su plan za cijelu godinu, a neki za prvih nekoliko mjeseci. Prehrambeni trgovački lanci zadržali su pak praksu planiranja na kratki rok te objavljuju samo raspored za naredni vikend.

Trgovački centri razmješteni diljem Hrvatske imaju različite pristupe u planiranju. Tako je zagrebački City Centar One napravio raspored za prva četiri mjeseca, tijekom kojih će biti otvoren samo tri nedjelje. Oba zagrebačka centra u veljači tim danima neće raditi, a u siječnju, ožujku i travnju radit će po jednu nedjelju - City Centar One West drugu, a City Centar East treću nedjelju u mjesecu.

Prema najavi, većinu radnih nedjelja ovaj centar planira iskoristiti u drugom dijelu godine, osobito u prosincu, kada bi trebao raditi i svakog sedmog dana u tjednu.

Zagrebački Arena centar zasad je objavio da neće raditi nijednu nedjelju u siječnju, a prema najavama, tako će biti i u naredna dva mjeseca. U ostatku godine fokusirat će se na razdoblja povećanog interesa kupaca, najvećim dijelom krajem godine.

  • +4
Ikea je objavila raspored za cijelu godinu Izvor: Profimedia / Autor: Dave Phillips/PinPep / Shutterstock Editorial / Profimedia

Robna kuća Ikea objavila je raspored za cijelu godinu. U prvih osam mjeseci i u listopadu bit će otvorena po jednu nedjelju, a u rujnu i studenom radit će dvije te u prosincu tri nedjelje.

Centar King Cross od siječnja do studenog bit će otvoren svaku drugu nedjelju u mjesecu, a tijekom prosinca bit će otvoren svih pet nedjelja.

Trgovački centar Point u Zagrebu radi po jednu nedjelju od siječnja do lipnja, a tijekom srpnja i kolovoza zatvara vrata toga dana. U rujnu će raditi dvije, a u listopadu jednu nedjelju. U studenom će pak biti otvoren dvije, a u prosincu svih pet nedjelja.

Većina centara Supernova u kontinentalnoj Hrvatskoj neće raditi nijednu nedjelju u veljači i srpnju, ali će biti otvoreni sve nedjelju u prosincu te po dvije u lipnju i rujnu. U ostalim mjesecima bit će otvoreni jedan vikend.

Supernova - ilustracija Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Šoping centri koji imaju trgovine na Jadranu prilagodili su rad nedjeljom turističkoj sezoni. Tako će Supernova Zadar i Supernova Šibenik u srpnju, kolovozu i rujnu raditi sve nedjelje, kao i dvije u lipnju. Jednu nedjelju radit će u prosincu, a u preostalom dijelu godine bit će zatvorene tim danom.

Mall of Split nedjeljom će biti otvoren cijeli srpanj, kolovoz i rujan te tri nedjelje u listopadu.

Pregled rada trgovačkih centara nedjeljom koji su dosad objavili raspored za 2024. možete provjeriti u našoj tablici.

Trgovački lanci koji primarno prodaju prehrambene proizvode ne objavljuju dugoročan raspored rada nedjeljom. Na njihovim web stranicama možete pronaći pregled prodavaonica koje rade naredne nedjelje.