LOVCI U MUTNOM

Konačno se zna koliko trgovaca je radilo nedjeljom, a koliko na Sve svete

02.11.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Četiri mjeseca nakon što su trgovine novim zakonom ograničene na 16 radnih nedjelja u toku godine, a zabranjeno im je raditi praznikom, poznati su i prvi učinci zakona

Kako je u svom dnevniku objavio RTL, od stupanja na snagu zakona o radu nedjeljom početkom kolovoza, inspektorat je proveo 929 kontrola rada, a utvrđeno je 51 povreda odredbe o neradnoj nedjelji.

Na blagdan Svih svetih provedeno je 328 kontrola, a utvrđeno je 9 prekršaja.

'Mi smo odmah upozoravali da će zakon izazvati nered na tržištu što se i dogodilo tako što su lokalne samouprave donosile neke svoje uredbe o sajmenim danima, pa pretpostavljam da je to unijelo jedan nered na tržište, pa je tu pretpostavljam bilo i nekih prekršaja', rekao je Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca u HUP-u.

  • +11
Cvijeće za Sve svete Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Dorotea Jurčić iz pravnog tima Glasa poduzetnika ustvrdila je da je u pitanju jako mali broj prekršaja, a trgovce koji su dobili prijavu savjetovala je da uzmu odvjetnika.

Propisane kazne za pravne osobe su od 660 do više od 39 tisuća eura - za odgovorne osobe unutar pravnih osoba kazne su od 530 do više od 9000 eura, i za obrtnike kazna od 530 do više od 13 tisuća eura.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'