FINA UVELA NOVI NAMET

Tvrtke moraju plaćati objavu financijskih izvješća

Bionic
Reading

Iako je ministar financija Slavko Linić poručivao da se broj parafiskalnih nameta mora smanjiti, Fina je uvela još jedan.

Tvrtke su dosad svoja godišnja financijska izvješća mogle dostavljati u Finu besplatno, elektroničkim putem. Sad je Fina počela to naplaćivati, a u cjeniku koji je objavljen na njezinom webu stoje različite cijene, pa te usluge stoje od 230 do 290 kuna, piše Poslovni dnevnik. Od početka ove godine dio tvrtki nema izbora - zakonski mora godišnje izvješće dostaviti u elektroničkom obliku na javnu objavu. Iz Fine su također objasnili da naknadu za uslugu javne objave plaćaju sve tvrtke neovisno o veličini, a cijene se razlikuju s obzirom na način predaje (tj. na papiru ili e- obliku) te je li riječ o obvezniku revizije ili ne.

Član Uprave Fine Željko Pavić kaže da je Fina to morala učiniti 'jer je Nadzorni odbor tražio da sve usluge moraju biti u plusu'. Inače, Nadzorni odbor Fine je pod kontrolom Ministarstva financija. Pravilnik sa cjenikom odobrila je bivša ministrica financija Martina Dalić i tamo stoji da bi tu uslugu trebala naplatiti iz državnog proračuna.