DOKAPITALIZACIJOM DO DVA POSTO

Tvrtka tajkuna iz Bala na mala vrata ušla u Adris grupu

21.11.2017 u 21:46

Bionic
Reading

Osnivači turističke tvrtke Mon Perin sredinom mjeseca održali su izvanrednu skupštinu društva na kojoj je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala koji je bio nužan za daljnje funkcioniranje i nastavak planiranog razvoja tvrtke. Dokapitalizacija je dijelom provedena uplatama u novcu, a dijelom unosom dionica Adrisa, čime će Mon Perin postati vlasnik oko dva posto rovinjske grupe

Tako je prikupljeno, odnosno iskazan je interes za ulaganje 30 milijuna kuna u dokapitalizaciju u novcu, a ostatak je u dionicama Adris grupePri tome će za svaku jednu kunu nominalnog iznosa biti potrebno uplatiti odnosno unijeti vrijednost od dvije kune u postupku povećanja temeljnog kapitala. On će se povećavati novčanim uplatama te unosom prava dionica Adris grupe i pretvaranjem novčanih potraživanja prema Mon Perinu u ulog u društvu.

Dionice će se ulaganjem konvertirati u udjele u Mon Perinu po vrijednosti od 529,69 kuna po redovnoj dionici Adrisa, koliko je prema Zagrebačkoj burzi iznosila njihova srednja vrijednost u zadnja tri mjeseca do dana pozivanja na Skupštinu. U udjele će se pretvoriti i 3,5 milijuna kuna pozajmica koje su bile potrebne za investicije koje su u toku. 

Unos prava u dionicama iskazalo je 11 osoba, a s 99,858 milijuna kuna u dionicama Adrisa, što znači da će Mon Perin s dva posto redovnih dionica biti među prvih 20 dioničara Adris grupe. 

Kako nam je pojasnio predsjednik Nadzornog odbora Mon Perina Plinio Cuccurin, kroz provedeni postupak postojeći i potencijalni novi ulagači u Mon Perin iskazali su interes za ulaganje u dokapitalizaciju 130 milijuna kuna.

'S obzirom na to da Mon Perinu za planirane projekte taj novac nije potreban odjednom te da velik dio vlasnika ujedno posjeduje dionice Adris grupe, odnosno da negdje oko 35 posto dionica Adris grupe drže ljudi koji su ujedno vlasnici Mon Perina, predloženo je i prihvaćeno da u dokapitalizaciju umjesto novca mogu biti uložene i dionice Adrisa', rekao je za Glas Istre Cuccurin. 

Misli da je dobar porez ući u vlasništvo Adrisa jer se radi o dobroj i likvidnoj firmi. 'Ako nam bude trebalo novca, dionice ćemo unovčiti, a ako nam to ne bude potrebno, koristit ćemo ih kao kolaterale za moguće kredite', pojašnjava tu odluku Cuccurin.

  • +2
Maistra je turistička perjanica Adris grupe, Hotel Lone Izvor: Promo fotografije / Autor: Maistra

Pred Mon Perinom je dakle novi investicijski ciklus, a procjene govore da im ukupni investicijski potencijal, s eventualnim kreditom, iznosi 330 milijuna kuna.

'Tim novcem možemo doći u red onih društava koja imaju prihode veće od 100 milijuna kuna godišnje nakon što se realiziraju svi ti investicijski ciklusi. Doći ćemo i do toga da će Bale i Istra imati respektabilnu firmu koja može generirati ostatke – kako za dioničare dividendu, tako i za neka nova ulaganja i neke nove investicije', zaključuje Cuccurin.

Prema podacima Sudskog registra, tvrtka Mon Perin ima više od stotinu osnivača. Uglavnom su to Istrijani, a među njima ima i nekoliko zvučnih imena poput brokerske kuće Auctor, bivše ravnateljice AZTN-a Olgice SpevecĐure Tomljenovića, burzovnog ulagača Kristijana Florinčića, Antona Pokrajca (koji je sam vlasnik četiri posto Adrisa) i Miroslava Škore. Nadzornim odborom predsjeda sam Cuccurin, a društvo mu prave Stjepan Orešković, Joško Miliša, Giulio Palazio, Alen Rosanda, Edi Pastrovicchio i Ennio Malusa. 

Podsjetimo, u listopadu 2015. godine krenule su glasine da je Cuccurin s parterima i češko-slovačkim J&T fondom krenuo u neprijateljsko preuzimanje Adris grupe. Prema podacima sa Zagrebačke burze, on drži nešto više od 12 posto dionica Adrisa.

  • +11
Adris sve veći naglasak stavlja i na proizvodnju hrane: Cromaris otvorio jedno od najvećih europskih mrjestilišta, vrijedno 130 milijuna kuna Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Pred lanjsku Glavnu skupštinu osnovana je i udruga malih dioničara Adrisa koju vodi financijski stručnjak Mihovil Prpić, koji je na samoj skupštini postavio pitanje posuđivanja milijarde kuna Agrokoru Ivice Todorića.

Neposredno prije predsjednik Adrisa Ante Vlahović svojim je kćerima poklonio sedam posto dionica tvrtke, što se tumačilo kao protumanevar na osnivanje udruge malih dioničara. Zajedno s udjelima koje kontroliraju dvije kćeri, Vlahović ima oko 24 posto dionica Adrisa te više ne krije to da mu je konačni cilj listanje dionica Adrisa na burzi u Londonu.

  • +18
Anti Vlahoviću važan je i humanitarni rad njegove Zaklade Adris Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Adris