ČEŠKO-SLOVAČKI FOND

Cuccurin i partneri neprijateljski preuzimaju Adris?

20.10.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Započinje li upravo u utorak ključna faza pokušaja neprijateljskog preuzimanja Adris grupe? Naime, prema tvrdnjama izvora bliskog dioničarima Adrisa, Glas Istre piše kako češko-slovački investicijski fond J&T ima namjeru otkupiti dionice te preuzeti upravljačka prava i odlučivati o sudbini svih segmenata njezina poslovanja

Kako saznaje Glas Istre, Plinio Cuccurin, bivši član uprave te tvrtke i vlasnik osam posto dionica (redovnih i povlaštenih), navodno je s J&T fondom sklopio opcijski ugovor. Taj je ugovor, tvrdi se, trebao ostati tajan.

Prema tvrdnji izvora Glasa Istre, J&T fond predložio je sastanak Anti Vlahoviću, ali kao najvećem pojedinačnom dioničaru, ali je on sastanak odbio.

'Nismo u mogućnosti komentirati medijske natpise o preuzimanju Adrisa. Možemo potvrditi jedino to da su se predstavnici fonda J&T, u sklopu već dogovorenog posjeta Rovinju, obratili Anti Vlahoviću, kao značajnijem dioničaru, i predložili sastanak. Vlahović je, kao predsjednik Uprave, odbio prijedlog uz obrazloženje da predstavnici fonda, ukoliko postoje korisne informacije za naš poslovni sustav, mogu dogovoriti sastanak s izvršnim direktorima Adris grupe', odgovorili su iz Adrisa na Hinin upit.

Prema pisanju Novog lista, na pregovore o prodaji pozvani su i mali dioničari kako bi se ostvario cilj - kontrola nad najmanje 25 posto dionica Adrisa.

Iz J&T-a su preko PR agencije IM&C kratko odgovorili da 'su s Adris grupom ostvareni tek preliminarni kontakti' te kako će 'o svim detaljima potencijalno moguće suradnje' informirati kad se za to stvore potrebni uvjeti.

U krugovima Adrisovih dioničara tvrde kako se radi o velikom pritisku na dioničare da prodaju svoje dionice upravo u trenutku kada je tvrtka 'puna novca'. Na račune je, naime, pristiglo gotovo 550 milijuna eura od prodaje Tvornice duhana Rovinj BAT-u. Na taj način stabilno Adrisovo poslovanje s osiguranjem, u turizmu te u proizvodnji ribe, došlo bi u fazu restrukturiranja, dok bi golemi kapital, umjesto da se investira u Istri i Hrvatskoj, otišao drugdje.

Najveći pojedinačni vlasnik redovitih dionica Adris Grupe je Ante Vlahović koji drži 20,39 posto dionica. Cuccurin je drugi najveći dioničar s 12,9 posto vlasništva, a slijede dva vlasnika skrivena iz skrbničkih računa s 10,82 i 6,22 posto.

Više o temi pročitajte ovdje.