opet odbijenica

Ni drugi puta Adris grupi nije uspjelo povećati udio u slovenskoj Savi Re

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.08.2017 11:03
  • Objavljeno 23.08.2017 u 11:03
Hrvatska Adris grupa ni drugi puta nije uspjela povećati svoj udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Savi Re

Hrvatska Adris grupa ni drugi puta nije uspjela povećati svoj udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Savi Re

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Slovenski regulator tržišta osiguranja odbio je i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Sava Re, piše u srijedu ljubljansko 'Delo', a poziva se na neslužbene izvore

O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom tjedna je odlučivao stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju suglasnost, piše list, te dodaje da razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati.

Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su u Slovenskom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje suglasnosti glasovali su i članovi regulatornog tijela koji su bliski stranci premijera Mire Cerara, navodi vodeći slovenski list.

Riječ je o drugom pokušaju Adrisa da svoj vlasnički udio u Savi Re poveća na otprilike 33 posto. Lani je zahtjev za povećanje udjela predao zajedno s Croatia osiguranjem (CO), ali je i tada bio odbijen.

Prema pisanju medija, tada je slovenska agencija AZN ocijenila da je CO je previše izložen hrvatskim državnim obveznicama, te da bi to moglo predstavljati potencijalni izvor rizika za slovensko tržište osiguranja.

Najveći vlasnički udio u Savi Re ima slovenska država, oko 40 posto.

Prema strategiji upravljanja državnom imovinom, njen vlasnički portfelj u Savi Re ne smatra se strateškom nego 'važnom' investicijom. To znači da vlasnički udio države u toj kompaniji ne smije pasti na manje od 25 posto i da nijedan drugi vlasnik ne može steći udio koji je veći od onoga koji pripada državi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!