pred glavnu skupštinu

Ante Vlahović kćerima poklonio dionice vrijedne 370 milijuna kuna

12.06.2017 u 14:18

Bionic
Reading

Početkom ovog mjeseca Ante Vlahović, jedan od većinskih vlasnika rovinjske Adris grupe, kćerima je poklonio po 3,5 posto redovnih dionica tvrtke. Prema podacima na Zagrebačkoj burzi, vidljivo je da Tea Silvia Vlahović i Ines Vlahović drže po nešto više od 330.000 dionica Adrisa koje ukupno vrijede oko 370 milijuna kuna

Vlahović je transakciju prijavio na Burzi, a nagađa se da je dionice prenio na kćeri prije Glavne skupštine društva koja se održava u srijedu i na kojoj bi moglo biti riječi o dugu Agrokora koji je iznosio oko milijardu kuna. Osim što je darovnim ugovorima Vlahović prepustio sedam posto redovnih dionica Adrisa kćerima, istovremeno je kupio nešto više od 110.000 dionica putem programa raspolaganja vlastitim dionicama koji je počeo prije dvije godine.

S obzirom na to da dionice ostaju u obitelji te da je Vlahović dokupio spomenutih 110.000 dionica, njegova glasačka moć pred Glavnu skupštinu zapravo je ojačala. To se može protumačiti i kao taktička protuteža na osnivanje udruge malih dioničara Adrisa, iza koje stoje dobro upućeni financijski profesionalci. Nakon svih manevara Vlahović kontrolira oko 24 posto Adris grupe.

Pred Vlahovićem su veliki izazovi. On mora dioničarima Adrisa objasniti zašto je s milijardu kuna kreditirao Agrokor i kako će vratiti taj novac.

Upravo ta pitanja dočekat će Vlahovića na glavnoj skupštini 14. lipnja u Rovinju. U njegovim rukama je 24 posto Adrisa, dok bivši član Uprave Plinio Cuccurin drži 12,3 posto. Njih dvojica nisu u najboljim odnosima i nakon razlaza s Vlahovićem Cuccurin više nije sudjelovao u radu skupštine dioničara.

Adrisovo financiranje Agrokora nije tajna, ono je trajalo godinama, ali prvi put je nedavno izišlo na vidjelo to koliki je ukupni iznos. Vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak obavijestio je javnost da je Adris grupa zaključno s 31. ožujka bila pojedinačno najveći nebankovni kreditor Agrokora s 967 milijuna kuna.