dolarski polog

Turska nastoji stabilizirati liru: U završnoj smo fazi razgovora o uplati pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije

22.11.2022 u 17:20

Bionic
Reading

Saudijska Arabija pregovara s Turskom o pet milijardi dolara pologa u turskoj središnjoj banci, rekao je u utorak glasnogovornik saudijskog ministarstva financija, naznačivši potporu nastojanjima Ankare da stabilizira liru

„U završnoj smo fazi razgovora o uplati pet milijardi dolara pologa u središnjoj banci (Turske)”, odgovorio je glasnogovornik .

Turska središnja banka odbila je komentirati razgovore. Neimenovani upućeni turski dužnosnik rekao je da su razgovori o sporazumu sa Saudijskom Arabijom o zamjeni valuta ili pologu u završnoj fazi.

Tursko gospodarstvo pod velikim je pritiskom zbog pada vrijednosti lire i inflacije koja je premašila 85 posto. Sporazum o razmjeni valuta (swap) ili o pologu povećao bi turske devizne rezerve koje je središnja banka koristi kako bi stabilizirala tečaj domaće valute.

Instrument razmjene uključivao bi saudijsku uplatu pet milijardi dolara Turskoj, koja bi Rijadu zauzvrat uplatila protuvrijednost u lirama. U dogovorenom roku Turska bi Saudijskoj Arabiji vratila dolare i dobila nazad lire.

Kako bi poduprla robnu razmjenu i domaću valutu, turska središnja banka dogovorila je s nekoliko središnjih monetarnih institucija partnerskih zemalja razmjenu valuta u ukupnoj vrijednosti od 28 milijardi dolara.

S Kinom potpisala je ugovor o razmjeni lira za juane u vrijednosti šest milijardi dolara, s Katarom dogovorila je razmjenu lira za katarske rijale u vrijednosti 15 milijardi dolara, a s Ujedinjenim Arapskim Emiratima razmijenila je lire za dirhame u vrijednosti oko pet milijardi dolara.