mato franković:

'Turistička sezona u Dubrovniku bila je zahtjevna, ne može se reći i uspješna'

27.10.2021 u 11:16

Bionic
Reading

Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.

Taj je susret s hotelijerima Dubrovačko-neretvanske županije, kako su izvijestili iz Grada Dubrovnika, održan u organizaciji HGK-Županijske komore Dubrovnik s ciljem razmjene iskustava iz sezone te što bolje pripreme za izazove koje donosi iduća godina.

Zahvalivši članovima Turističkog vijeća i Zračnoj luci Dubrovnik, koji su radili na pripremi sezone i u trenucima kada je izgledalo da je neće biti, gradonačelnik Franković je kazao da su i u marketinškim i komunikacijskim aktivnostima postigli broj letova koji je bio dostatan za potrebe Dubrovnika i okruženja, s obzirom na otvorene kapacitete.

"Kada gledamo 44 posto ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika uspoređujući s 2019. to nije u potpunosti ni usporedivo, jer je primjerice Valamar (hotelska grupacija) odlučio držati većinu hotela zatvorene, što smatram lošom poslovnom odlukom, ali i lošim odnosnom prema Dubrovniku", kazao je na tom susretu Franković.

Najavio je i da će, kako prenose iz Grada Dubrovnika, "gospodarstvenicima dati podršku u smislu davanja informacija premijeru i Vladi da ne možemo cijeli hrvatski turizam gledati kroz prizmu Istre te da je Dubrovnik kao avio-destinacija u znatno drukčijem položaju".

  • +8
United Airlines u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Na susretu s hotelijerima dubrovački je gradonačelnik istaknuo veliku ulogu Ministarstva vanjskih poslova u pomoći za lakšu uspostavu novih zrakoplovnih veza sa SAD-om i Rusijom, za čije putnike su omogućili dobivanje viza za jedan dan, što je bilo vrlo važno za turizam.

Iznio je i da je Vlada za to područje izdvojila više od 500 milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima, što je osiguralo da održe poslovanje.

Osvrnuo se i na dolaske kruzera, za čije je putnike kazao da su potrebni gradu i gradskom gospodarstvu, ali s mjerom, koja je, po njegovoj ocjeni, ove godine bila "savršena", s jednim do dva kruzera dnevno.

"To grad može podnijeti, a to i gospodarstvenici itekako osjete, od restorana, caffe barova, vodiča, muzeja, zidina do autobusera. Dakle, kruzeri su potrebni, ali ne četiri u isto vrijeme. Smatram da u ovom smjeru trebamo nastaviti i dalje", poručio je Franković istaknuvši i značajan porast dolaska privatnih aviona te gostiju više platežne moći.