kutinski div

Turci dubinski snimili Petrokemiju, priča o novim vlasnicima ušla u ozbiljniju fazu

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 29.10.2021 08:56
  • Objavljeno 29.10.2021 u 08:56
Petrokemija

Petrokemija

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Gotovo četiri mjeseca prošlo je od kada su u sobu za dubinsko snimanje kutinske Petrokemije ušli predstavnici turske grupacije Yildirim, a prema neslužbenim informacijama, priča s potencijalnim novim većinskim vlasnikom ulazi u novu, ozbiljniju fazu.

Iako to postojeći većinski dioničari Ina i PPD ne potvrđuju, prema dostupnim informacijama turska kompanija dostavila je svoju ponudu za Petrokemiju, a o njoj su razgovore već imali i u Vladi, piše Poslovni dnevnik.

Potonji podatak važan je signal zbog toga što, uz PPD i Inu, odnosno njihovu zajedničku tvrtku Terra Mineralna gnojiva koja posjeduje 54 posto dionica, država izravno i preko Fonda za razgradnju NEK i Janafa, drži 40 posto dionica Petrokemije.

Pod kojim uvjetima PPD i Ina mogu izaći, odnosno postoji li iz ugovora iz 2017. pravo države na prvokup njihovih dionica u Petrokemiji, nije poznato, no država u svakom slučaju ima interes za stabilnost tvrtke važne za domaću prehrambenu industriju, a i stabilnost plinskog tržišta na kojemu je Petrokemija, uz HEP, najveći potrošač.

Mogući ulazak strateškog partnera iz Turske odvija se u trenucima kada se poslovanje Petrokemije odvija ne samo u uvjetima eksplozije cijene prirodnog plina, koji je glavna sirovina u proizvodnji mineralnih gnojiva, nego i tereta emisijskih dozvola, koje postaju sve veći uteg i zahtijevaju ogromna ulaganja u modernizaciju proizvodnje kako bi kutinska tvrtka ispunila zacrtane europske ekološke standarde.

Procjene koje su dostupne visinu potrebnog ulaganja stavljaju na razinu od čak 1,7 milijardi kuna, a trebale bi biti realizirane u idućih osam godina, javlja Poslovni. 

Da je svojedobno primarni interes u preuzimanju Petrokemije dvjema hrvatskim tvrtkama bio osigurati važnog kupca i povratiti dugovanja koja su se zbog nelikvidnosti tvrtke nagomilana, nije bila velika tajna, kao i da će izgledno, kada se pojavi ozbiljan interesent, sjesti za stol i razgovarati o prodaji.

Željet će, logično, zadržati pozicije opskrbljivača plinom, a kakve su pozicije i interesi države i kako će se postaviti prema novom strateškom partneru, tek će se vidjeti.

No,uvjeravaju upućeni, predstavnici Yildirima ozbiljno su zainteresirani, proveli su temeljito financijsku, a potom i tehničku analizu, te znaju što su njihove pozicije s kojih mogu dalje pregovarati. Tijekom proteklih godina, pod PPD-om i Inom, Petrokemija je redovno poslovanje stabilizirala, a lani je ostvarena i rekordna dobit, zahvaljujući ponajprije niskoj cijeni plina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!