NASTAVLJAJU PRAVNU BITKU

Trgovački sud odbio tužbu udruge Franak

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 17.11.2011 15:39
  • Objavljeno 17.11.2011 u 14:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Trgovački sud u Zagrebu je zbog procesnopravnih razloga odbacio tužbu udruge Franak protiv sedam poslovnih banaka kojima je tražena zaštita prava dužnika s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Unatoč neuspješnom prvom pokušaju, udruga najavljuje nove tužbe

Tužba udruge Franak odbijena je uz obrazloženje da u Hrvatskoj, prema izmjenama i dopunama Zakona o parničnim postupku, još uvijek nije moguće podnijeti kolektivnu tužbu.

U sudskom rješenju navodi se da bi, sadržajno gledano, udruga imala pravo na pokretanje takvog tužbenog zahtjeva, no da je u završnim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama ZPP-a iz 2011. određeno da će se takav postupak za kolektivnu zaštitu prava moći pokrenuti tek po stupanju Hrvatske u EU, zbog čega se zaključuje da 'još nisu ispunjene odgovarajuće procesne pretpostavke'.

Drugi temelj za podizanje kolektivne tužbe u hrvatskom zakonodavstvu postoji u Zakonu o zaštiti potrošača, no Vladinom uredbom iz 2009. godine je određeno da pravo podizanja takve tužbe imaju točno određene institucije. Konkretno, za ovaj slučaj bi legitimni tužitelji bili Potrošač - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

U udruzi ističu da takvo rješenje pokazuje da je zakonski okvir postavljen na taj način da se zbog procesnopravnih prepreka uopće nije uspjelo doći do merituma stvari. Unatoč neuspješnom prvom pokušaju, udruga neće odustati od pravne borbe protiv banaka. Poručuje da se pripremaju nove tužbe jer postoji još puno prostora u kojem mogu tražiti ostvarenje prava korisnika kredita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi