ROHATINSKI ODGOVORIO LESARU

Trebali ste zatražiti i zabranu devizne štednje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.12.2010 16:24
  • Objavljeno 07.12.2010 u 14:41
Željko Rohatinski

Željko Rohatinski

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Guverner Željko Rohatinski u ironično intoniranom odgovoru na otvoreno pismo koje je danas primio od predsjednika hrvatskih laburista Dragutina Lesara poziva njega i njegovu stranku da prošire svoju inicijativu na zabranu devizne štednje i iznošenja deviza iz zemlje

Lesar je od Rohatinskog zatražio da zabrani valutnu klauzulu na kredite kako bi kuna napokon postala nacionalna valuta.

Isto tako, čelnik laburista smatra da bi ukidanjem klauzule HNB zaustavio spekulacije s tečajem kune jer bi u tom slučaju od devalvacije strahovale banke, a ne njihovi dužnici - građani i poduzetnici.U nastavku prenosimo pismo guvernera Rohatinskog u cijelosti.

Zahvaljujem na vašem pismu od 7. prosinca 2010. u kojem nas izvješćujete o zahtjevu Hrvatskih laburista – Stranke rada za ukidanjem devizne klauzule za kredite 'kako bi kuna napokon postala nacionalna valuta'.

Slijedom potrebe da se svi potezi monetarne i devizne politike sagledaju u cijelosti, predmnijevamo da će Hrvatski laburisti – Stranka rada na čelu s Vama kao predsjednikom, proširiti svoj zahtjev i na zabranu polaganja nove i održavanja postojeće štednje u devizama, kao i da ćete uputiti apel građanima Republike Hrvatske da od 1. siječnja 2011. godine, u okviru devizne liberalizacije koja stupa na snagu, ne prenose svoje štedne uloge u stranoj valuti na račune u inozemstvu. Samo tako prošireni zahtjev može biti konzistentan, naravno, s posljedicama koje nije teško predvidjeti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi