anketa tportala

Treba li zabraniti prodaju rashlađenih pića izvan kafića?

10.11.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Zagrebački ugostitelji na svome su forumu održanom u srijedu zatražili snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju, povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna, ali i zabranu hlađenja i usluživanja pića i napitaka te usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima

Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica iznio je 11 zahtjeva državi i Gradu Zagrebu. Traže vraćanje stope PDV-a na svoje usluge na 10 posto i ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju jedino ugostitelji, a on u Zagrebu iznosi dva posto. 

Od države očekuju i povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna (sada je 3.800) te se nadaju promjeni omjera praktične nastave učenika tog zanimanja na omjer 70 posto prakse i 30 posto teorije, dakle u obrnutom omjeru od aktualnog, ali i povećanje kvota za strane radnike.

Zagrebački su ugostitelji ponovo istaknuli i zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacije) u 100-postotnom iznosu.

No ono što je izazvalo najveću pozornost jest zahtjev za zabranom hlađenja i usluživanja pića te prigotovljene hrane u trgovinama, što im je, tvrdi Letica, konkurencija.

Tako od gradskih struktura traže zabranu postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine.

Neki od zahtjeva odnose se i na smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na sedam te prioritet prilikom dodjele javnih površina. Očekuju i ukidanje traženja suglasnosti vlasnika prostora u kojima se ne obavlja ugostiteljska djelatnost.

  • +30
Zagreb Izvor: tportal.hr / Autor: tportal