LISTA ŽELJA

Ugostitelji državi uputili 11 zahtjeva. Evo što sve traže

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 08.11.2017 14:14
  • Objavljeno 08.11.2017 u 14:14
Konobara i konobarica u Hrvatskoj nikad dosta

Konobara i konobarica u Hrvatskoj nikad dosta

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zagrebački ugostitelji su na svome forumu održanom u srijedu zatražili snižavanje stope PDV-a na ugostiteljske i turističke usluge na 10 posto, ukidanje poreza na potrošnju, povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna, ali i zabranu hlađenja i usluživanja pića i napitaka te usluživanje prigotovljene hrane u trgovinama i kioscima

Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica iznio je 11 zahtjeva prema državi i Gradu Zagrebu. Traže vraćanje stope PDV-a na svoje usluge na 10 posto i ukidanje poreza na potrošnju koji danas plaćaju jedino ugostitelji, a on je u Zagrebu 2 posto. 

Od države očekuju i povećanje osnovnog odbitka na 5.000 kuna (sada je 3.800), te zabranu hlađenja i usluživanja pića i prigotovljene hrane u trgovinama, što im je sada konkurencija. Nadaju se i promjeni omjera praktične nastave učenika tog zanimanja u omjeru 70 posto prakse i 30 posto teorije, dakle u obrnutom omjeru od aktualnog, ali i povećanju kvota za strane radnike.

Zagrebački su ugostitelji ponovo istaknuli i zahtjev za priznavanjem troškova poslovnih ručkova i večera (reprezentacije) u 100-postotnom iznosu. 

Od gradskih struktura traže zabranu postavljanja hladnjaka, ledenica i slične opreme za hlađenje pića i napitaka uz kioske i trgovine.

Neki od zahtjeva prema Gradu odnose se i na smanjenje koeficijenta komunalne naknade s 10 na 7 te prioritet kod dodjele javnih površina. Očekuju i ukidanje traženje suglasnosti vlasnika prostora u kojima se ne obavlja ugostiteljska djelatnost.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić istaknuo je da su zagrebački ugostitelji najzaslužniji za gradsku turističku renesansu. 

Objedinjavanje svih inspekcijskih službi u Državni inspektorat, Mikulić je okarakterizirao kao jednu od mjera koje bi od iduće godine trebale pomoći ugostiteljima.  

"Državni inspektorat imat će partnerski odnos s ugostiteljima. Radit ćemo na edukaciji,  inspektorat  neće bit samo represivni aparat", naveo je Mikulić.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina istaknuo kako to ministarstvo aktivno radi na vraćanju PDV-a na turističke i ugostiteljske usluge na 10 posto. 

Ministarstvo turizma, naveo je Glavina, pretpostavlja da bi iduće turističke sezone hrvatskom turizmu moglo nedostajati 15.000 radnika, pa se radi na nekoliko bilateralnih ugovora sa susjednim zemljama na temelju kojih bi se mogli pokriti ti nedostaci. Ti ugovori neće biti limitirani kvotama, rekao je Glavina.

Time ćemo barem kratkoročno riješiti problem nedostatka radne snage u turizmu, smatra on.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!