CONINGOV JAMAC

Treba li država spašavati posrnulu Biondićevu banku?

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 16.04.2012 16:26
  • Objavljeno 16.04.2012 u 16:26
Dragutin Biondić

Dragutin Biondić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

U malu banku tekstilnog tajkuna Dragutina Biondića uložit će se 48,5 milijuna kuna novca poreznih obveznika. Treba li država spašavati posrnulu banku? I kako na tu odluku utječe činjenica da je riječ o banci koja je jamčila tvrtki Coning u vlasništvu supruge Radimira Čačića za kredit koji je ova građevinska tvrtka dobila dva dana uoči izbora od državnog Croatia osiguranja?

Centar banka u vlasništvu Dragutina Biondića, danas je izvijestila burzu o dokapitalizaciji tvrtke koju samo treba potvrditi skupština tvrtke u lipnju. Banka će se ojačati sa 97 milijuna kuna, od čega će polovicu uložiti država, a polovicu privatni investitori.

Fond Alternative Private Equity FGS, u kojem je 50 posto državnog, a 50 posto privatnog kapitala, dokapitalizirat će Centar banku s 97 milijuna kuna, a tvrtka Heruc sa 34 milijuna kuna. Dokapitalizacijom će temeljni kapital Centar banke porasti za 93,3 posto na ukupno 272 milijuna kuna.

HRT-ov Dnevnik 3 izvijestio je kako bivši HDZ-ov ministar gospodarstva Đuro Popijač, nije htio potpisati ulazak države u malu Centar banku koja drži 0,39 posto tržišta, na što je ministar poduzetništva Gordan Maras prošli tjedan odmah pristao.

'Fondovi za gospodarsku suradnju moraju investirati u dobra poduzeća i nova radna mjesta, a ne u posrnule banke. To nije bila ideja, da se pomaže financijski sektor koji je kod nas izuzetno razvijen i ima dovoljno kapitala', izjavio je za HTV Đuro Popijač.

Biondićev vlasnički udio past će nakon dokapitalizacije sa 60 na manje od 20 posto. U fokusu javnosti Centar banka našla se krajem prošle godine, kada je bila jamac varaždinskom Coningu za kredit koji mu je CO odobrio samo dva dana uoči izbora.

Ministar Maras, u čijem su resoru Fondovi za gospodarsku suradnju (FGS), objašnjava da je odluku donio nakon stručne analize HBOR-a. 'HBOR je predložio da damo suglasnost na ulaganje, što smo mi učinili. Privatni kapital neće uložiti negdje gdje bi mogao izgubiti, to je još jedna dodatna garancija', rekao je Gordan Maras HTV-u.

Na pitanje zašto su državni novac odlučili uložiti baš u Centar banku, Zoran Zemlić, član uprave Alternative Equity Fonda kaže da će je to tek prvi korak za konsolidaciju malih banaka u Hrvatskoj. Gdje je državni interes i zašto bi novac poreznih obveznika išao u male banke? 'Banke su takvi entiteti, od šireg društvenog interesa, ako dobro posluju i jake su, sustav dobro posluje, ako ne onda smo u problemima. Ovom transakcijom Centar banka dobit će značajnu kapitalnu injekciju, dio tih sredstava bit će iskorišten za organski rast i daljnje kredite, a dio za dalji proces konsolidacije s bankama.'

Postoje li politički razlozi za ovaj potez, s obzirom na to da je Popijač odbio potpisati suglasnost za ovu transakciju, a Maras pristao? 'Ne bih se upuštao u to', kazao je Zemlić. 'Mislim da je to dobar projekt za investitore i za širu društvenu zajednicu. U roku nekoliko godina moglo bi doći do povrata investicije.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi