Novac POLOŽILI S USPJEHOM

Centar banka na stres-testu zbog Coninga

  • Autor: Z. Korda
  • 20.12.2011 15:28:29
  • 20.12.2011 13:46:03

'U proteklih mjesec dana Centar banka je položila stres-test i pokazala se stabilnom u uvjetima kada se to provjeravalo na adekvatan i neadekvatan način', naglasio je predsjednik Uprave Ivo Markotić, referirajući se, prilikom otvaranja nove poslovnice Centar banke u Zagrebu, na medijske napise u kojima je, u kontekstu izdavanja garancije za sporni kredit Croatia osiguranja odobren Coningu, Centar banka okarakterizirana kao problematična s obzirom na graničnu stopu adekvatnosti kapitala

Prema Markotićevim riječima, pad stope adekvatnosti kapitala Centar banke na donju granicu koju zahtijeva HNB (12 posto) krajem rujna posljedica je preuzimanja Obrtničko-štedne banke u likvidaciji. 'Knjiženje obaveza provedeno je u rujnu pa je adekvatnost kapitala na kraju mjeseca pala na graničnu vrijednost', rekao je Markotić, dajući do znanja da se to dogodilo u najnezgodnijem trenutku.

U prilog tvrdnji o stabilnosti Centar banke, Markotić je izvjestio kako se u zadnjih deset godina štednja povećava po stopi od 20 posto godišnje. 'Oročena štednja proizvod je koji se posebno dobro razvija, a u ukupnim depozitima više od 45 posto čini štednja građana', napomenuo je.

Većinski vlasnik Centar banke Dragutin Biondić naglasio je da će se već u sljedećem izvještaju HNB-a vidjeti da je adekvatnost kapitala znatno iznad granične. 'Prijavili smo HNB-u hibridne instrumente financiranja, a otvoren je i proces dokapitalizacije', rekao je Biondić, najavljujući proces konsolidacije malih banaka u kojem aktivno sudjeluje i Centar banka.

Biondić je podsjetio na svoju inicijativu otprije nekoliko godina, ističući da je ta ideja sada sazrela. 'S nekoliko banaka pregovaramo o mogućem spajanju i pripajanju', rekao je Biondić, ističući da u procesu okrupnjavanja imaju podršku Hrvatske narodne banke, koja je spremna ubrzati procedure da bi se postigli rezultati.

Pregovori su najdalje otišli s varaždinskom Bankom Kovanica u vlasništvu talijanske banke Cassa di Risparmio di San Marino s kojom je potpisano pismo namjere o iznalaženju mogućnosti pripajanja Centar banci.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još